Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΠΛΑΝΑΣ

 


Μία από τις σύγχρονες μορφές Αγίων είναι και ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς.
Γεννήθηκε το 1851 στην Νάξο κι από νεαρής ηλικίας διακρινόταν για την απλότητα και την ευσέβεια του. Σε ηλικία 17 ετών νυμφεύθηκε κι απόκτησε έναν γιο,γρήγορα όμως έχασε την σύζυγο του και τότε αφού εμπιστεύθηκε τον γιο του σε κάποιο συγγενή του,αφοσιώθηκε ολόψυχα στην υπηρεσία του Κυρίου.Ήρθε στην Αθήνα και ζούσε σαν ερημίτης.Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και διορίσθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα,αλλά διώχθηκε και πήγε στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό,που λειτουργούσε χωρίς να παίρνει καμία σχεδόν αμοιβή.
Ταπεινός και απαίδευτος ο πατήρ Νικόλαος έγινε ωστόσο ο πιο δημοφιλής ιερέας στην Αθήνα.Για 52 χρόνια τελούσε την Θεία Λειτουργία σε διάφορους ναούς και μνημόνευε χιλιάδες ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων. Τελούσε κατανυκτικές αγρυπνία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου στην Πλάκα,όπου έψαλλαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραιτίδης.
Ο Θεός τον αντάμειψε με θεία χαρίσματα ώστε πολλοί τον έβλεπαν να στέκεται μέσα σε φως πάνω από το έδαφος κι ακόμα προέλεγε το μέλλον και θαυματουργούσε. Τα χρήματα που του έδιναν τα μοίραζε ελεημοσύνη χωρίς να κρατά τίποτα για τον εαυτό του.Οι οδηγοί των ταξί φιλονικούσαν ποιος θα τον πάρει διότι με την ευλογία του είχαν καλή είσπραξη.
Πρότυπο ορθοδόξου κληρικού ο Παπά-Πλανάς κοιμήθηκε ειρηνικά στις 2 Μαρτίου του 1932,ύστερα από μιά μικρή αρρώστια.Με ένα χαμόγελο στα χείλη παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.Αργότερα αναγνωρίσθηκε από την Εκκλησία και κατατάχθηκε στην χορεία των Αγίων για να τιμάται στους αιώνες.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ





2 σχόλια: