Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

"Μηδείς το εαυτού ζητειτω, αλλά του ετέρου έκαστος "
Διδάσκει  ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός χρησιμοποιώντας τον λόγο της Αγίας Γραφής.
Γεννήθηκε γύρω το 1714 στο Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας από γονείς απλούς χωρικούς, οι οποίοι τον μεγάλωσαν με χριστιανική ευσέβεια. Στην ηλικία των 20 ετών έρχεται στο Άγιον Όρος, όπου μορφωθηκε και καταρτισθηκε στην χριστιανική πίστη κι έπειτα στην Μόνη Φιλοθεου κειρεται μοναχός με το  όνομα Κοσμάς.


Με την ευλογία του Πατριάρχη άρχισε να περιοδεύει και να κηρύττει τους χριστιανούς τις ευαγγελικες αρχές. Τέσσερες περιοδείες έκανε διασχίζοντας σαν άλλος Παύλος όλην την υποδουλη Χριστιανοσύνη. Όπου πήγαινε ζητούσε να του κάνουν έναν σταυρό, ακουμπούσε μπροστά του ένα σκαμνί, ανέβαινε πάνω σ'αυτό και δίδασκε. Μετά την διδασκαλία τον Σταυρό τον άφηνε εκεί για να θυμίζει παντοτινά το κήρυγμα του. Σε εκείνους τους τόπους όπου ήταν στημένοι οι Σταυροί, ο Θεός ενεργούσε πολλά θαύματα. Το 1779 σαν γύριζε από τα Επτάνησα στην Ήπειρο συκοφαντηθηκε από Εβραίους στις Τουρκικές αρχές. Στο χωριό Κολικοντασι της Βορείου Ηπείρου συλλαμβανεται και οδηγείται στον Χότζα για ανάκριση κι έπειτα στον Πασα  για την  τελική απόφαση.  Αφού ευλόγησε τα 4 σημεία του ορίζοντα και παρακάλεσε για τελευταία φορά τον Χριστό για όλους τους Χριστιανούς, παραδόθηκε στα χέρια των δημιων του, οι οποίοι αμέσως τον κρέμασαν. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του ο  μακάριος Κοσμάς "ο και του κόσμου κόσμον ο ευκοσμοτατος". Μέχρι σήμερα ολοζώντανος παραμένει στις μνήμες των χριστιανών ο φλογερό του λογος:
"Αδελφοί μου, Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πεση δεν μπορεί να σας τα παρη εκτός και να τα δώσετε με το θέλημα σας. Αυτά τα δύο να φυλαττητε, να μη τα χασητε". 



Χρόνια Πολλά! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου