Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Οφειλές και οφειλέτες

 "Μετανοειτε ηγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών", όπως άρχιζε το προδρομικο κήρυγμα του Ιωάννη, έτσι ανοίγει και το σωτηριωδες κήρυγμα του Ιησού, σύμφωνα με τον ευαγγελιστής Ματθαίο. Όμως η έλευση της Βασιλείας του Θεού στη ζωή  μας δεν είναι μόνο μια ευεργετική δωρεά, αλλά συγχρόνως και η έμπρακτη ανάληψη από εκείνον που την αποδέχεται της ευθύνης που του αναλογεί αυτό ακριβώς έρχεται να μας διδάξει η σημερινή περικοπή.



Κάποιος άνθρωπος, μας λέει ο Κύριος, αποφάσισε κάποτε να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστούσαν εκείνοι στους οποίους είχε  δανείσει κατά καιρούς. Ένας από αυτούς όμως,στον οποίο είχε δανείσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, δεν είχε τη δυνατότητα να το αποδώσει. 
Σύμφωνα με το δίκαιο της εποχής, ο δανειστής διέταξε να πουληθεί ο οφειλετης και η οικογένεια του ως δούλοι, αλλά και τα υπάρχοντα του, προκειμένου να εισπράξει ο ίδιος το ποσό που του ανήκε. Καμφηκε όμως όταν ο οφειλέτη άρχισε να τον εκλιπαρει για έλεος και πήρε μια παράδοξη για τα ανθρώπινα μέτρα απόφαση. Δεν θέλησε απλώς να τον διευκολύνει, να του ρυθμίσει το χρέος σε δόσεις ή να του δώσει κάποια μικρή ή μεγάλη παράταση αποφάσισε να διαγράψει το χρέος στο σύνολο του. 
Ο οφειλέτης ανακουφιστηκε από το βάρος, αλλά όπως φαίνεται δεν άλλαξε στο βάθος της ψυχής του. Έτσι λοιπόν, όταν αμέσως μετά συνάντησε κάποιον στον οποίο είχε δανείσει ένα ελάχιστο, ανάξιο λόγου ποσό, τον άρπαξε από τον λαιμό και απαίτησε να του το εξοφλήσει. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά έφθασε στο σημείο να τον ρίξει στην φυλακή. Όταν το γεγονός έφτασε στα αυτιά του ευεργέτη του, εκείνος ο φιλευσπλαχανος ανακάλεσε τη χάρη που του είχε δώσει και διέταξε να τιμωρηθεί ο μεγάλο οφειλέτης όπως του άξιζε. 


Την σημερινή μου δημιουργία, σας την παρουσιάζω με λίγες γραμμές μέσα από την Φωνή Κυρίου, της Κυριακής (Ματθαίου ιη'). 
Είναι ένα τσαντάκι ραμμένο με patchwork, ελάχιστο quilting κι ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία που το στολίζουν για περισσότερη τσαχπινιά. 


Σας εύχομαι φίλοι μου να έχετε μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα! 








1 σχόλιο:

  1. Το πάθος Μαρία μου που θολώνει το μυαλό του ανθρώπου, η απληστία, η μνησικακία. Και παρά την ευεργεσία που έδειξε ο άρχοντας, η αχαριστία του οφειλέτη δεν κάμφθηκε. Αχάριστοι και πλεονέκτες όσες φορές και να ζητήσουμε το Έλεός Του. Αν θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί, θα πρέπει να αγαπούμε και να συγχωρούμε, αλλιώς θα είμαστε σαν το δούλο τον πονηρό.
    ¨παρακάλεσάς με….πάσαν την οφειλή εκείνη αφήκα σοι…..¨
    Ας διδαχθούμε από το σημερινό Ευαγγέλιο.
    Όμορφο το τσαντάκι! Με 'γεια!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή