Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Οι καρποί της πίστεως

 

   Στην περικοπή της σημερινής Κυριακής έχουμε δύο γεγονότα: το ένα είναι η θεραπεία δ΄ύο τυφλών και στην συνέχεια η θεραπεία ενός ανθρώπου κωφού αλλά και δαιμονισμένου ταυτόχρονα. Κυρίαρχο στοιχείο στις δύο περιπτώσεις των θαυμάτων αυτών είναι η πίστη στο πρόσωπο και στο θεραπευτικό έργο του Κυρίου από τις ασθένειες.

Πίστη και απιστία

   Η πίστη δεν είναι κάποια αόριστη και αφηρημένη θεωρία, μιά ωραία ιδεολογία και μία συμφέρουσα θρησκευτική άποψη. Η ορθόδοξη πίστη είναι βίωμα, ήθος,τρόπος ζωής και υπάρξεως. Πίστη σημαίνει η ζωήτου Χριστού να γίνει ζωή μου. 

   Με την πίστη ο άνθρωπος υπερβαίνει τις δεσμεύσεις του χώρου και του χρόνου του μεταπτωτικού κόσμου και ανάγεται από τα επίγεια στα ουράνια, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, από τα ρέοντα στα εστώτα, από τον θάνατο στην όντως ζωή.

   Διά της πίστεως βλέπει τους ουρανούς να διηγούνται τηνδόξα του Θεού, βλέπει την ουσιοποιό,ζωοποιό αλλά και τελεσιουργό χάρη του Δημιουργού εντός του κόσμου. Αυτή η πίστη μπορεί να τον προβληματίσει και να τον φρονηματίσει. Η δε άρνηση της πίστεως στον Θεό αποτελεί παραφροσύνη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ψαλμωδός Δαβίδ:'είπεν άφρων έν τη καρδία αυτού ούκ έστι Θεός". (Ψαλμ.13,1).

                                                           ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ



Κυριακή,11 Αυγούστου

Εύπλου διακόνου (+304),
Νήφωνος Κων/πόλεως (+1502)
Ανάμνησις θαύματος του Αγ. Σπυρίδωνος έν Κερκύρα(1716)


ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


                                              

                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου