Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Α΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

   Όπως στα αρχαία χρόνια υπήρχε συνήθεια οι άνθρωποι να τιμούν  εκείνους που γύριζαν νικητές από τους πολέμους γιατί με την ανδρεία τους έσωσαν την πατρίδα,έτσι και εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμάμε τους Θεοφόρους Πατέρες της Εκλλησίας μας που σε καιρούς δύσκολους πάλεψαν με γενναιότητα μέσα στις Οικουμενικές Συνόδους για την διατήρηση της Αληθείας και της σωτηρίας της ψυχής μας.


   Με πείσμα και φανατισμό οι αιρέσεις σείουν συθέμελα το οικόδημα της Εκκλησίας.

Πρώτος Αιρεσιάρχης που αναφάνηκε ήταν ο Άρειος που οι κακοδοξίες του στρέφονται προς Αυτόν τον ίδιο τον Χριστό αμφισβητώντας την Θεότητα Του. Ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκαλεί την Α΄Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.χ. στην Νίκαια της Βιθυνίας,ώστε οι Θεοφόροι Πατέρες να αντιμετωπίσουν τις βλάσφημες θεωρίες του Αρείου. Από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας προσήλθαν στην Νίκαια της Βιθυνίας 318 Θεοφόροι Ιεράρχες να συγκροτήσουν την Σύνοδο και να δώσουν την μεγάλη μάχη κατά του Αρείου.

   Ο Άρειος Πρεσβύτερος από την Αλεξάνδρεια ήδη από πολύ νωρίτερα είχε αρχίσει να κηρύττει την αίρεση για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού αρνούμενος την θεότητα Του. Οι Θεοφόροι Πατέρες, που οι πιο πολλοί έφεραν ακόμα τα σημάδια των βασανισμών από τον τελευταίο διωγμό,έσπευσαν και πάλι να δώσουν την μεγάλη μάχη κατά του Αρείου. Με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος σάρωσαν τα νέφη της αίρεσης κι έκαναν να λάμψει η Αλήθεια.

   Η Εκκλησία απαλλάχθηκε από τις κακοδοξίες του Άρειου και διατράνωσε την ανόθευτη αλήθεια της ότι ο Χριστός είναι ομοούσιος με τον πατέρα. Τέλος τιμώντας τους Θεοφόρους Πατέρες ομολογούμε ότι ο σαρκί αναληφθείς  Ιησούς Χριστός είναι Θεός αληθινός και τέλειος έν σαρκί άνθρωπος.


                                           ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

               "Των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄Οικουμενικής Συνόδου (325 μ.χ.)".

                                           Τύχωνος επισκ. Αμαθούντος Κύπρου

                                                   Κυριακή,16 Ιουνίου 2024


                                                              ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου