Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ

 

   Ο Θεός ζητεί ομολογία του ονόματος Του,που είναι θυσία ανώτερη από τις ζωοθυσίες. Τέτοια θυσία ήταν και αυτή που πρόσφερε στο Θεό ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.


   Ρώσος στην καταγωγή,γεννήθηκε κατά τα τέλη του 17ου αιώνα από γονείς ευσεβείς,που του δίδαξαν την πίστη στον Χριστό. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο  ο Ιωάννης αιχμαλωτίζεται και οδηγείται στην Κωνσταντινούπολη,όπου πωλήθηκε ως δούλος σ'έναν αξιωματικό του ιππικού.

   Ο Αγάς αφέντης του τον έφερε στην Καππαδοκία και του ανέθεσε να φροντίζει τα άλογα του. Ένα μόνο τον ενοχλούσε,το ότι ο Ιωάννης ήταν Χριστιανός και γι'αυτό τον κάλεσε και του ζήτησε ν'αρνηθεί τον Χριστό και αυτός για αντάλλαγμα θα τον τιμήσει απεριόριστα. Ο Ιωάννης όμως αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Ο Αγάς αφού δεν πέτυχε το ποθούμενο με τις υποσχέσεις, χρησιμοποιεί την βία. Τον βασανίζει και τον υποχρεώνει να ζει με τα ζώα στον βρώμικο σταύλο. Ο Ιωάννης πιστός στον Χριστό, τα υπομένει όλα με καρτερία. Μέσα στον σταύλο ο Ιωάννης ζούσε με άσκηση,νηστεία και προσευχή. Τον θαύμασαν οι Τούρκοι για την υπεράνθρωπη καρτερία του και ο αφέντης του τον αγάπησε τόσο που ήθελε να τον υιοθετήσει. Απέναντι από το σπίτι του Αγά μέσα σε έναν από τους παράδοξους βράχους της Καππαδοκίας,ήταν λαξευμένη μία εκκλησία. Σε αυτήν την εκκλησία ερχόταν στα κρυφά,εκκλησιαζόταν και κοινωνούσε. Την τελευταία ημέρα της ζωής του ειδοποίησε τον Ιερέα να του στείλει την Θεία Κοινωνία διότι ήταν άρρωστος κι ο Ιερέας πράγματι του έφερε την Θεία Κοινωνία μέσα σ'ένα μήλο. Κοινώνησε τ' Άχραντα Μυστήρια αμέσως κοιμήθηκε.

   Ετάφη με τιμές και το λείψανό του με τη χάρη του Θεού έμεινε άφθαρτο. Κατά τον ξεριζωμό των Ελλήνων οι Χριστιανοί το έφεραν στο Νέο Προκόπι στην Εύβοια,όπου μέχρι σήμερα συνεχίζει να θαυματουργεί και να ξεχύνει την ευλογία του ουρανού στη γη.


                                                            ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου