Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

    

   Μέσα στα πλήθη που κατέκλυζαν τα Ιεροσόλυμα άγνωστος περιερχόταν και ο Ιησούς,ώσπου έφθασε κοντά στην "κολυμβήθρα" Βηθεσδά. Στο μέσο ήταν η δεξαμενή και τριγύρω της πέντε στοές στις οποίες έμεναν πλήθη ασθενών που περίμεναν με αγωνία "την του ύδατος κίνησιν".

   Κάποιος ουράνιος άγγελος ενφανιζόταν και τάραζε το νερό κι όποιος προλάβαινε να πέρσει πρώτος θεραπευόταν από κάθε ασθένεια. Σαν έφθασε ο Ιησούς κοίταξε με ευσπλαχνία το πλήθος των ασθενών κι η ματιά του αταμάτησε μπροστά σε έναν παραλυτικό που για 38 χρόνια περίμενε να πέσει πρώτος στο νερό. Πόνεσε στην δυστυχία αυτού του ανθρώπου γι'αυτό τον πλησιάζει και τον ρωτά:

-Θέλεις να γίνεις υγιής? Ο Λυτρωτής των ανθρώπων δεν ήθελε να τον κάνει συνεργό και συμμέτοχο στην θεραπεία του. Αμέσως ξέσπασε το σπαρακτικό παράπονο του Παραλύτου:

-Κύριε,άνθρωπον ούκ έχω! Κι ο Ιησούς με φωνή επιτακτική του λέγει:

-Έγειρε,άρον σου τον κρεβάττον και περιπάτει"!

Τινάχθηκε αμέσως επάνω ο παράλυτος υγιής, μάζεψε το κρεββάτι του και έχοντας το στους ώμους έφυγε.

Επειδή όμως ήταν ημέρα Σάββατο,οι Ιουδαίοι τον εμπόδισαν λέγοντάς του ότι δεν επιτρέπεται αυτή την ημέρα να σηκώσει και να μεταφέρει το κρεββάτι του. Εκείνος όμως τους εξηγούσε ότι Αυτός που τον θεράπευσε του είπε να πάρει το κρεββάτι του και να περπατήσει.

   Μετά από αυτό το γεγονός ξαναβρίσκει ο Ιησούς τον πρώην παράλυτο και του λέγει:

- Κοίταξε,έγινες καλά. Πρόσεξε πλέον να μην αμαρτάνεις για να μη σου συμβεί τίποτε άλλο χειρότερο.

Ο Κύριος έδειξε με τα λόγια του πως η παράλυσή του οφείλετο στις αμαρτίες του. Είπε ακόμη, ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο.


ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
"Μνεία της του παραλύτου θεραπείας".
Κάρπου έκ των 70 [α΄αι.].
Αλφαίου αποστόλου.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου