Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Ελευθέριος

 

   "Μηδείς σου της νεότητος καταφρονείτω" γράφει ο Απόστολος Παύλος προς τον νεαρό μαθητή του Τιμόθεο Επίσκοπο Εφέσου. Τα λόγια τούτα της σύνεσης του Αποστόλουτ στο νεαρό Επίσκοπο βρίσκουν πλήρη εφαρμογή και στον Άγιο Ελευθέριο,τον νεαρό Επίσκοπο Αυλώνος.



Έζησε στις αρχές του 2ου μ.χ. αιώνα. Ορφανός από πατέρα ανατράφηκε Χριστιανικά από την ευσεβή μητέρα του Ανθία.Σε πολύ νεαρή ηλικία χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αυλώνος στο Ιλλυρικό.
Αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι σεμνός και συνετός σαν τον καλύτερο γέροντα της εποχής του.
Εργάσθηκε με ζήλο κι ενθουσιαμό και πέτυχε πολλούς να φέρει τη σωτηρία. Ο σατανάς όμως του κήρυξε έναν σφοδρό πόλεμο που κατέληξε σε φοβερά βασανιστήρια,τα οποία ο Άγιος υπέμεινε με τέτοια καρτέρια ώστε κατόρθωσε να κερδίσει ακόμη και τους δημίους του. Τέλος,οδηγήθηκε στον διά ξίφους θάνατο.
Η ευλογημένη μητέρα του,η Ανθία,μόλις είδε πως κατέπεσε η κεφαλή του υιού της πλησίασε τρέχοντας και αγκάλιασε το μαρτυρικό σκήνωμα του παιδιού της. Το ασπάζεται με δάκρυα θερμά ενώ συγχρόνως δόξαζε το γιο της που με τόση ανδρεία άθλησε για τον Χριστό. Οι δήμιοι μόλις είδαν αυτή τη σκηνή αντί να συγκινηθούν,ρίχθηκαν επάνω στη μητέρα και την θανάτωσαν.
Έτσι το αίμα της Αγίας μητέρας έσμιξε με εκείνο του παιδιού της. Μητέρα Α
νθία και Υιός Επίσκοπος Ελευθέριος εναγκαλισμένοι πέταξαν για τον ουρανό για να λάβουν εκεί το στέφανον της νίκης. Επόθησε και ζήτησε η Ανθία από τον Κύριο για τον γιο της Ελευθέριο ζωή χριστιανική και προκοπή πνευματική. Εκείνος σε ανταπόδοση της χάρισε υιόν Εργάτη της Εκκλησίας και μάλιστα Επίσκοπο. Της χάρισε υιόν θαυματουργό και Μάρτυρα,με τον οποίο εναγκαλισμένη πέταξε στον ουρανό,ώστε να τιμάται και να γεραίρεται στην Εκκλησία του Χριστού μαζί με το Άγιο παιδί της εις αιώνας αιώνων.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου