Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα

 


Σήμερα,24 Σεπτεμβρίου 2023
Κυριακή,Α' Λουκά
Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης,
Θέκλης μεγαλομάρτυρος,
Σιλουανού Αθωνιτού.


Την εικόνα της Παναγίας μας,σύμφωνα με την παράδοση την βρήκε ένας βοσκός,σε μία τοποθεσία γεμάτη μυρτιές,στα Κύθηρα τον 14ο αιώνα! 
Και πήρε την ονομασία Παναγία Μυρτυδιώτισσα κι εορτάζει σαράντα μέρες,μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου!


Στο λιμάνι της Νάξου,έχει μία γραφική βραχονησίδα,που οφείλει τ'όνομα της το ομώνυμο,καταλευκό εξωκλήσι που βρίσκεται εκεί και είναι αφιερωμένο στην Παναγία Μυρτυδιώτισσα!


Ακουγώντας,από ντόπιους  Ναξιώτες,αναφέρουν ότι ένας Κυθηρίος καπετάνιος,ταξιδεύοντας προς την Σμύρνη τον έπιασε κακοκαιρία,με μεγάλη θαλλασοταραχή με κίνδυνο να πνιγούν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.Τότε ο καπετάνιος προσευχηθήκε στην Παναγία Μυρτιδιώτσσα,την προστάτιδα των Κυθήρων  κι έκανε τάμα,αν σωθεί θα χτίσει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σ'εκείνη.
Πραγμάτι,το πλήρωμα σώθηκε κι εκπληρώσαν το τάμα τους,αφιερωνόντας το εκκλησάκι στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα κι από τότε μέχρι σήμερα στολίζει το λιμάνι της Νάξου,καλωσορίζοντας κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη στο νησί!


[Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες, που απεικονίζουν την βραχονησίδα,με το εξωκλήσι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας,είναι από τον ιστοχώρο του διαδυκτίου].


Η Παναγία μας, πάντοτε να σκεπάζει και να  προστατεύει εσάς και τα σπιτικά σας!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου