Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Η ΦΑΝΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

    Άγια Θεοφάνια,η μεγάλη Δεσποτική εορτή που εορτάζουμε τη φανέρωση του ενός,μόνου και αληθινού Τριαδικού Θεού.


   Λίγο πριν βρεθεί ο Κύριος στην έρημο,όπου έζησε με προσευχή και νηστεία σαράντα μέρες,κατευθύνθηκε από τη Γαλιλαία προς τον Ιορδάνη ποταμό,για να συναντήσει εκεί τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και να βαπτιστεί.

   Ο Πρόδρομος,όταν κατάλαβε τη θεία προέλευση του Κυρίου μας,τον εμπόδισε επίμονα να βαπτιστεί,λέγοντας μάλιστα προς τον Κύριο: "Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από Σένα και Εσύ έρχεσαι σε μένα?".

   Ο Κύριος τότε τον προέτρεψε να μη φέρνει αντιρρήσεις,για να εκπληρωθούν όλες οι εντολές του Θεού.

   Έτσι ο Ιωάννης τον άφησε να βαπτιστεί.Ο Κύριος αμέσως μετά το βάπτισμα ανέβηκε κατευθείαν από τον Ιορδάνη ποταμό.Δεν έμεινε εκεί,όπως έκαναν οι άλλοι άνθρωποι που βαπτίζονταν,αφού δεν είχε τίποτα να εξομολογηθεί.

   Τότε συνέβη κάτι συγκλονιστικό! Άνοιξαν οι ουρανοί και το Πνεύμα του Θεού με τη μορφή περιστεριού ήρθε και κάθισε επάνω από τον Ιησού.Συγχρόνως ακούστηκε από τους ουρανούς η φωνή του Θεού Πατέρα να λέει:

   Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπημένος,στον οποίο ευαρεστήθηκα.

   Το χαρακτηριστικό της εορτής είναι αυτό που λέει το όνομα της.Άγια Θεοφάνεια!

   Η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους.Η Αγία Τριάδα για πρώτη φορά φανερώνεται στα ματιά των ανθρώπων ως ο ένας Θεός,με τρία Θεία πρόσωπα. Ο Πατέρας,που ακούγεται η Φωνή Του.Ο ίδιος ο Υιός,που ο Θεάνθρωπος είναι παρών στον Ιορδάνη ποταμό και το Άγιο Πνεύμα που εμφανίζεται με τη μορφή ενός περιστεριού.

    Ο  Θεός λοιπόν αποκαλύπτεται με τρόπο μοναδικό και σαφή,έτσι ώστε κανείς από μας να μη βρίσκεται στην άγνοια,αλλά όλοι μας να γνωρίζουμε ποιος είναι ο Θεός μας και ποια τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

   Φανερώνεται ο Κύριος στον Ιορδάνη ποταμό και η παρουσία Του συγκλονίζει όλη την οικουμένη,όπως πολύ ωραία μας τα περιγράφουν τα βιβλικά κείμενα αλλά και οι ιεροί υμνογράφοι.Τα πάντα πλημμυρίζουν με το φως της θεότητας.Τα νερά του Ιορδάνη αγιάζονται.Τα βουνά σκιρτούν από χαρά.Η φύση πανηγυρίζει.Οι Άγιοι Άγγελοι διακονούν του Ένα.Κι εμείς οι άνθρωποι χαιρόμαστε γιατί είναι ανάμεσα μας ο Μεσσίας,ο Θεός.

   Είναι παρών Αυτός που θα νικήσει τις δυνάμεις του σκότους και της πλάνης.Αυτός που θα φέρει στη ζωή μας τη χάρη,τη λύτρωση,τη σωτηρία.

   Μαζί και μεις με όλη την οικουμένη να δοξάζουμε και να ευγνωμονούμε τον Τριαδικό Θεό,να πανηγυρίζουμε τη φανέρωση Του και οπωσδήποτε να εδραιώνεται η πίστη μας σ'Αυτόν,που είναι ο μόνος αληθινός Θεός!



   Μήνυμα από το Ευαγγέλιο της εορτής των Θεοφανειών ,από το περιοδικό Προς την Νίκη!


                                             ΚΑΛΗ ΦΩΤΗΣΗ

                          

                                             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


2 σχόλια: