Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Του Αγίου Δημητρίου

    

Ο Άγιος  Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από ευγενική και πλούσια οικογένεια και σαν μεγάλωσε έγινε αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού.Όταν γνώρισε τη χριστιανική θρησκεία βαφτίστηκε και τη δίδασκε με τα λόγια και προπαντός με το παράδειγμα του και τους άλλους ανθρώπους.

   Η Θεσσαλονίκη, όπως και η ολόκληρη η Ελλάδα,την εποχή εκείνη ήταν στα χέρια των Ρωμαίων.Αυτοκράτορας τότε ήταν ο Μαξιμιανός,ένας ειδωλολάτρης που με μανία καταδίωκε τους χριστιανούς.

   Όταν κάποτε ο Μαξιμιανός πήγε στη Θεσσαλονίκη κι έμαθε πως ο Δημήτριος ήταν χριστιανός,διέταξε να τον κλείσουν στη φυλακή.Μα και στη φυλακή ο Δημήτριος εξακολουθούσε να διδάσκει το χριστιανισμό.

   Εκείνο τον καιρό,για χάρη του αυτοκράτορα,οι ειδωλολάτρες έκαναν εκεί αγώνες.Το στάδιο ήταν γεμάτο κόσμο.Έβαλαν τότε έναν παλαιστή,τον Λυαίο και φώναζε:

  -Όποιος χριστιανός θέλει ας έρθει να παλέψει μαζί μου και ας νικήσει με τη δύναμη του Χριστού σας.

   Κανένας δεν τολμούσε να παρουσιαστεί μπροστά του,γιατί ο Λυαίος ήταν πολύ δυνατός και σωματώδης,σωστός γίγαντας.

   Μ'αυτόν τον γίγαντα τόλμησε να παλέψει ένας νεαρός και μικρόσωμος χριστιανός,που τον έλεγαν Νέστορα,όπως άλλοτε ο Δαβίδ το Γολιάθ.

   Δεν μπορούσε ν'αντέξει να βρίζουν το Χριστό.Φεύγει κρυφά απ'το στάδιο και πάει στη φυλακή.Ζητά απ'το Δημήτριο την ευλογία του κι ο Δημήτριος τον ευλογεί.Ο Νέστορας ξαναγυρίζει στο στάδιο με απόφαση να νικήσει και παρουσιάζεται στο Λυαίο.

  -Εγώ,του λέει,θα παλέψω μαζί σου και με τη βοήθεια του Χριστού θα σε νικήσω.Έτσι κι έγινε.Με το πρώτο χτύπημα τον άφησε νεκρό.Η δύναμη του Χριστού νίκησε.

   Όταν ο αυτοκράτορας έμαθε αυτό που έγινε,θύμωσε πολύ κι έδωσε διαταγή να σκοτώσουν το Νέστορα και το Δημήτριο που τον βοήθησε με την προσευχή του και την ευλογία του.

   Οι χριστιανοί έθαψαν κατόπιν το σώμα του Δημητρίου με ευλάβεια. Απ'τον τάφο του άρχισε ν'αναβλύζει μύρο και γι'αυτό ο Άγιος Δημήτριος ονομάζεται Μυροβλύτης. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης μας που την προστατεύει πάντοτε.Του έχουν χτίσει εκεί ένα μεγαλοπρεπέστατο ναό,όπυ με ευλάβεια οι χριστιανοί τιμούν τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου.


                                                             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

                                                                      κι 

                                                            ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ


1 σχόλιο:

  1. Ο Άγιος Δημήτριος ας μας έχει υπό την σκέπη του.🙏
    Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και στην αγαπημένη πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη Μαρία μου να είσαι καλά και του χρόνου φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή