Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Αγάπησαν τη σοφία

   
   Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι είχαν ισχυρή διάνοια,ήταν προικισμένοι με πολλά και έξοχα φυσικά χαρίσματα.Δεν αρκέσθηκαν όμως στη φυσική τους οξύνοια,αλλά πόθησαν να κατακτήσουν τη γνώση,την ανθρώπινη σοφία της εποχής τους. Χάρη στην οικονομική άνεση των οικογενειών τους μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τον πόθο τους για γνώση κοντά τους ποιο φημισμένους τότε δασκάλους στο κορυφαία κέντρα των γραμμάτων και των τεχνών της ελληνορωμαικής οικουμένη: Κωνσταντινούπολη,Αλεξάνδρεια,Αντιόχεια,Αθήνα. Σπούδασαν με επιμέλεια και αρίστευσαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρεις Ιεραρχες

   Στη σύγχρονη εποχή ,κατά την οποία η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει καταπληκτικές δυνατότητες στη γνώση και στην πληροφόρηση,οι Τρεις Ιεράρχες παραμένουν εξαιρετικά επίκαιροι.
Δεν αρκέσθηκαν σε επιφανειακές γνώσεις ούτε χάθηκαν μέσα στις ατέρμονες φιλοσοφικές αναζητήσεις της εποχής τους.
   Έλαβαν συγκροτημένη μόρφωση σπουδάζοντας με επιμέλεια τη γλώσσα και τα έργα των μεγάλων κλασικών συγγραφέων.Αλλά περισσότερο από όλα αναζήτησαν και αγάπησαν την ενυπόστατη Σοφία,τον Κύριο Ιησού Χριστό.Εκείνος κατέκτησε την καρδιά τους και τους ανέδειξε αληθινά μορφωμένους ανθρώπους,θεόμορφους,αγίους, οικουμενικούς διδασκάλους,ανεπανάληπτες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.

Αποσπάσματα από το περιοδικό Σωτήρ.

                                                             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



2 σχόλια: