Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Στα χρόνια της Βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού το έτος 1081 μ.χ.έγινε στην Κωνσταντινούπολη μία μεγάλη διαμάχη.Οι άνθρωποι είχαν χωρισθεί σε τρεις θεολογικές παρατάξεις.Η πρώτη ονομαζόταν "Βασιλείτες".Σ'αυτήν ανήκαν εκείνοι που θαύμαζαν περισσότερο τον Μέγα Βασίλειο.
Η δεύτερη παράταξη ονομαζόταν "Γρηγορίτες".Αυτοί θαύμαζαν περισσότερο τον Γρηγόριο τον Θεολόγο.
Η τρίτη παράταξη ονομαζόταν "Ιωαννίτες"κι αυτοί θαύμαζαν περισσότερο τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Οι διαφορές αυτές των τριών παρατάξεων δημιουργούσαν συχνές φιλονικίες και είχαν χωρίσει τους χριστιανούς σε τρεις αντιμαχόμενες ομάδες.Τα χρόνια εκείνα ζούσε ένας Άγιος Ιεράρχης ο Ιωάννης Μαυρόπους,ο οποίος ήταν Επίσκοπος των Ευχαίτων. Ένα βράδυ πολύ λυπημένος και κουρασμένος σαν έπεσε να κοιμηθεί αξιώνεται θαυμαστού οράματος. Βλέπει στον ύπνο του,τους Τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας.Αρχικά τον καθένα χωριστά κι έπειτα και τους τρεις μαζί,οι οποίοι με ένα στόμα και οι τρεις μαζί του λένε:-Εμείς,όπως βλέπεις,ένα είμαστε ενώπιον του Θεού και δεν υπάρχει καμία αντίθεση,ούτε υπήρξε ποτέ αντιδικία ανάμεσά μας...όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας,ώστε οι Χριστιανοί να μας τιμούν ενωμένους.
Έτσι καθιερώθηκε να εορτάζουν μαζί οι Τρεις Ιεράρχες στις 30 Ιανουαρίου,θυμίζοντας σε όλους ότι τους ανέδειξε το Άγιο Πνεύμα,για να είναι οδηγοί των ψυχών προς τον Ουρανό,παρηγορητές του λαού,πύρινοι στύλοι προσευχής και στήριγμα της Εκκλησίας στην αλήθεια.

Είθε να μας στηρίζουν με τις πρεσβείες τους,να μας εμπνέουν με το φωτεινό παράδειγμά τους και ως κατ'εξοχήν ευχαριστιακοί Άγιοι της Εκκλησίας μας,"αγιαζόμενοι και αγιάζοντες" τους πιστούς,να μεταδίδουν και σε μας "μετουσίαν τινά αγιασμού".

                                                         ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


3 σχόλια:

  1. Πώς τα καταφέρνουμε εμείς οι άνθρωποι και ιδίως οι Έλληνες, να μαλώνουμε για όλα, ακόμα και για τους Αγίους μας.
    Να είσαι καλά Μαρία μου.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για ένα κομμάτι της ιστορίας! Εγώ δεν το γνωρίζουν :-(
    Μαρία, σας χαιρετώ!
    ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει πραγματικά το blog σας και μοιράσατε την ιδέα πραγματικά καλά. Και πολύ όμορφα ευχάριστη διαβάσετε! ευχαριστώ που το μοιράστηκες.
    ตารางคะแนน

    ΑπάντησηΔιαγραφή