Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ΛΟΥΚΑ

 

Η εμπιστοσύνη μας στον Θεό

   Στα λόγια αυτά του Αποστόλου πλέκονται δύο πράγματα. 

1ο: Το πρώτο είναι η πείρα.

2ο: Το δεύτερο, η εμπιστοσύνη στον Ιησού. 

Πείρα και πίστη συναντώνται μέσα στην ίδια καρδιά. Τι να ακολουθήσει ο άνθρωπος? Ό,τι του λέει η πείρα για ορισμένα ζητήματα ή ό,τι του υπαγορεύει η πίστη στον Χριστό?

   Με δύο λέξεις θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την πείρα σαν καταστάλγμα ζωής. Συσσωρεύεται με όσα ζήσαμε, είδαμε,ακούσαμε,πάθαμε,χρησιμοποιώντας την λογική μας,παρατηρώντας γύρω μας και εμβαθύνοντας στους νόμους που δεσπόζουν στον κόσμο.

   Οι πρωταγωνιστές της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής Α' Λουκά ήταν ψαράδες. Είχαν μιά αξιόλογη εμπειρία πάνω στην δουλειά τους. Η εντολή που τους δόθηκε να ψαρέψουν,ήταν αντίθετη με την πείρα τους. Όλη την νύχτα κοπίασαν,αγρύπνησαν,όμως τίποτε δεν έπιασαν. Το να ξαναπάνε για ψάρεμα την ημέρα και την ώρα εκείνη,και μάλιστα ύστερα από τόσο μόχθο, ήταν - έτσι τους έλεγε η πείρα τους - άδικος κόπος.

   Κάτι ανάλογο συμβαίνει γενικότερα και με την ανθρώπινη πείρα,όταν έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα και σοβαρά πνευματικά ζητήματα. Σε αυτού όμως του είδους την λογική αρνείται να υποταχθεί η χριστιανική πίστη. Δεν αμφισβητεί τα στοιχεία αληθείας που έχει,αλλά βλέπει πιο μακριά, ορίζοντες που αδυνατεί η κοινή λογική και εμπειρία να συλλάβει.


Πίστη, η των "ελπιζομένων υπόστασις"

Πίστη είναι "ελπιζομένων υπόστασις,πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων",μας λέει η Αγία Γραφή. Είναι η βεβαιότητα ότι υπάρχουν όλα όσα η χριστιανική μας ελπίδα αποκαλύπτει,χωρίς ακόμη να έχουν γίνει απτά. Είνα η αποδοχή πραγμάτων που ενώ δεν τα βλέπουμε, η πίστη μας πληροφορεί ότι είναι πιο βέβαια κι απ'όσα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας.
Αυτή όμως η εμπιστοσύνη στον Χριστό δεν μένει στην θεωριτική περιοχή της διανοήσεως. Ζωντανεύει,εκφράζεται βουλητικά με υπακοή, με πράξη,παρά την ετυμηγορία της κλασικής ανθρώπινης λογικής.
Η πείρα των αποστόλων ψαράδων διαβεβαίωνε ότι ήταν περιττή κάθε απόπειρα,διότι τίποτε δεν θα έπιαναν. Γιατί να κοπιάσουν λοιπόν? Η εμπιστοσύνη όμως στον λόγο του Κυρίου αλλά επιβάλλει. Και ο Πέτρος υπακούει στον Χριστό,και όχι στο μυαλό του.
"Επί δε τω ρήματι σου χαλάσω το δίκτυον".
Και τα πράγματα έδειξαν ότι,παρά την αντίθετη πείρα,παρά τις δυσμενείς προοπτικές,μπόρεσαν και έπιασαν ψάρια.


Η σημασία της θείας παντοδυναμίας

Στην ζωή,τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ούτε η ανθρώπινη λογική,ούτε οι ανθρώπινες προβλέψεις,ούτε ακόμη οι φυσικές συνθήκες. Τον έχει η θεία παντοδυναμία,η θεία θέληση.
Με αυτή την εμπιστοσύνη και υπακοή στο λόγο του Θεού ανοίγουν νέες δυνατότητες στην ζωή. Η παλαιά αποτυχία δίνει την θέση της σε επιτυχίες η αποκαρδίωση σε απροσδόκητη χαρά. Η θέληση οπλίζεται με νέα δύναμη και επιμονή,διότι στηρίζεται στην βεβαιότητα ότι "ούκ αδυνατήσει παρά τω Θεώ παν ρήμα".
Η εμπιστοσύνη και η υπακοή στον Θεό τελικά ανατρέπουν το κατεστημένο και δημιουργούν νέες,ευλογημένες καταστάσεις. Θα παραθεωρήσουμε στην θεία λογική της πίστεως. Η εκάστοτε δική του νέα εντολή δεν καταργεί την εμπειρία,αλλά την ανυψώνει σε άλλα επίπεδα,την φωτίζει,την κάνει πιο ανθρώπινη.
Οι Απόστολοι, την ώρα που έρχιναν ξανά τα δίχτυα τους,δεν απεβαλαν την πείρα τους. Αντίθετα,ψάρεψαν όπως ήξεραν. Αλλά με καινούργια προοπτική,με νέο φως,που τους έδινε η εμπιστοσύνη στον λόγο του Χριστού. Συνέθεσαν την πείρα τους με την θερμή πίστη στον Κύριο και επέτυχαν. Αυτή ακριβώς την ευλογημένη σύνθεση πείρας και πίστεως καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε. Έτσι θα πατούμε σταθερά στην γη, βαδίζοντας προς την Βασιλεία του Θεού!


Κυριακή,22 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ΛΟΥΚΑ

Φωκά Ιερομ. επισκ. Σινώπης(+117),
Φωκά του κηπουρού(+320),
Ισαάκ και Μαρτίνου μαρτύρων.



ΚΑΛΗΜΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου