Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η Σταύρωση των Παθών μας

 

   Μέσα στο μυστήριο της αναιμάκτου ιερουργίας,διαλεγόμαστε με τον Σταυρό του Σωτήρος,αφού ο Σταυρός είναι η δόξα του Χριστού και η δόξα της Εκκλησίας. Όμως,ο Κύριος λέει ότι όποιος θέλει να τον ακολουθήσει,οφείλει να απαρνηθεί τον ευατό του,να σηκώσει τον Σταυρό του και μετά να τον ακουλουθήσει.


Η άρνηση του ευατού μας

Για ακολουθήσουμε τον Χριστό,πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ανθρώπινη φύση μας είναι κυριευμένη από τον θάνατο και την φθορά, και ταράσσεται από διάφορα πάθη. Ας δούμε όμως για λίγο αυτή την φρικτή πραγματικότητα που μας μαστίζει,την πραγματικότητα των παθών,την οποία δυστυχώς τις περισσότερες φορές αγνοούμε.
Τι είναι τα πάθη? Το πάθος, όπως και η λέξη μαρτυρεί, προέρχεται από το "πάσχω" και δείχνει την εσωτερική ασθένεια. Ολόκληρη η πατερική διδασκαλία βλέπει τα πάθη σαν κινήσεις και πράξεις ξένες προς την κατά φύση ζωή της ψυχής. Τα πάθη σχετίζονται με την ανυπαρξία γιατί μέσα στην φύση του ανθρώπου δεν υπάρχει τίποτε κακό.
"Η αρετή κατά φύσιν έστιν,η δε κακία παρά φύσιν",λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Άρα εμείς μεταστρέψαμε όλες αυτές τις δυνάμεις,τις ενέργειες της ψυχής,και από την φυσική τους κατάσταση τις οδηγήσαμε στην παρά φύσιν. Φυσικός είναι ο θυμός που δόθηκε από τον Θεό για να πολεμούμε τον διάβολο και εμείς τον χρησιμοποιούμε εναντίον του πλησίον.
Φυσική είναι η επιθυμία της δόξας, αλλά για την απόλαυση της ουράνιας βασιλείας.


Τα σωματικά και ψυχικά πάθη

Κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, το βασικό πάθος από το οποίο προέρχονται και γεννώνται όλα τα πάθη, σωματικά και ψυχικά, είναι η φιλαυτία.
Φίλαυτος είναι ο άνθρωπος εκείνος που αγαπά υπερβολικά τον ευατό του και τον λατρεύει.Όταν η προσοχή του ανθρώπου αποσπάται από τον Θεό και δεν ενδιαφέρεται αν ενωθεί μ' Αυτόν και να κάνει το Άγιο θέλημα Του, τότε αναγκαστικά στρέφεται προς τον ευατό του,τον οποίο θέλει διαρκώς να ικανοποιεί.


Ο καλός αγώνας

Ζούμε σ'έναν κόσμο που μπορεί να φέρει προσωπείο ευσεβείας,αρνείται όμως την δύναμη αυτής.
Όσο κι άν φαίνεται παράδοξο,"ημίν εχαρίσθη το υπέρ Χριστού,ου μόνον το εις Αυτόν πιστεύειν,αλλά και το υπέρ Αυτού πάσχειν" (Φιλιπ.1,29). 
Καλούμαστε να θεραπευθούμε από τα πάθη μας μεταμορφώνοντας τα πάθη μας. Δεν αγωνιζόμαστε απλώς να γίνουμε καλοί άνθρωποι,προσαρμοσμένοι στην κοινωνία.
Σκοπός μας είναι αν οδηγηθούμε στην κοινωνία με τον Θεό, η πορεία προς την αγιότητα, η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Ας προσφέρουμε,λοιπόν, στον Θεό ως ολοκάρπωση καθετί που είναι σ'εμάς κατά σάρκα πολύτιμο. Τότε θα ακούσουμε και εμείς την φωνή του ζώντος Θεού:
"Νυν οιδά σε... και ευλογών ευλογήσω σε" (Γεν. 22,17).


ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Νικήτα μεγαλ.(+372).
Φιλιθέου οσίου (ι΄αι.).
Συμεών Θεσσαλονίκης (+1429).
Πορφυρίου του από μίμων,
Βησσαρίωνος Λαρίσης,
Ιωάννου νεομάρτυρος του Κρητός (+1811).











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου