Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Οσία Θεοδώρα της Βάστας Πελοποννήσου

 


   Οι Άγιοι δεν έπαυσαν για κάθε τόπο να είναι ιδίαιτερη ευλογία του ουρανού στη γη. Αυτό συμβαίνει και στο χωριό της Αρκαδίας Βάστα με την τοπική και σχεδόν άγνωστη Οσία Θεοδώρα.

   Έζησε γύρω στον 10ο αιώνα και μάλιστα για άγνωστους λόγους εισήλθε σε ανδρικό μοναστήρι. Η άσκηση της ήταν τόσο μεγάλη που η ενάρετη πολιτεία της ενόχλησε τον άρχοντα του σκότους που θέλησε να την πολεμήσει ώστε να αποκαλυφθεί το μυστικό της. Κάποια φορά εστάλη από τον ηγούμενο για ένα διακόνημα στη γειτονική πόλη. Μία άσεμνη νέα όμως επέρριψε μία αθέμιτη εγκυμοσύνη της στο μοναχό που φιλόξενα διανυκτέρευσε στο σπίτι των γονέων της.

   Οι νόμοι της εποχής επέβαλαν στον μοναχό τη θανατική ποινή.Η Θεοδώρα δίχως να δικαιολογηθεί και χωρίς να προσφέρει ούτε ένα λόγο,δέχθηκε την καταδικαστική απόφαση. Οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης. Πριν όμως σκύψει τον αυχένα στο ξίφος του δηνίου ζήτησε από τον Θεό,το αίμα της να γίνει ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα,που θα μαρτυρούν την αθωότητα της. Μόλις αποκεφαλίσθηκε μαθεύτηκε ότι ήταν γυναίκα και τρόμος τους κατέλαβε όλους.

   Πράγματι από τον τάφο της ανέβλυσε πηγή. Με σεβασμό οι μοναχοί έκτισαν εκεί ένα μικρό εξωκκλήσι,πάνω στο οποίο κατά παράδοξο τρόπο φύτρωσαν 17 μεγάλα δένδρα και παραμένουν εκεί για αιώνες ως ένα θαύμα μοναδικό και ανεπανάληπτο της Οσιομάρτυρος Θεοδώρας,που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές. 


Επίσης,κι αυτή η μέρα μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας της έν Αλεξανδρεία.



                                                                 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου