Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Το πάθος του φθόνου

 

   Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα,κατά την Κυριακή ΣΤ΄Ματθαίου,μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μία από τις μεγάλες ασθένειες της ψυχής,την ασθένεια του φθόνου. Ο φθόνος είναι κυρίως η λύπη για την ευτυχία του πλησίον μας και η χαρά για την δυστυχία του.

   Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μ. Βασίλειος,ο φθόνος "λύπη γάρ έτι της του πλησίον ευπραγίας". Ο φθόνος είναι μεγάλη πληγή,αφού κανένα άλλο πάθος δεν είναι τόσο ολέθριο για τις ψυχές των ανθρώπων,μιά και γεννιέται από την ρίζα όλων των παθών,που είναι η υπηρηφάνεια.

   Ο Όσιος Θαλάσσιος τονίζει ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κενοδοξίας είναι η υποκρισία και το ψεύδος, ενώ γνώρισμα της υπερηφάνειας είνια η οίηση και ο φθόνος. Έτσι,όταν διακατεχόμαστε από φθόνο,είναι βέβαιο ότι διακατεχόμαστε από την μητέρα του,που είναι η υπηρηφάνεια.


Τα αποτελέσματα του φθόνου
Τα αποτελέσματα του φθόνου είναι πολύ τρομακτικά. Παραμορφώνει την ψυχή του ανθρώπου. Ίσως είναι ένα πάθος που δεν αισθανόμαστε πολύ γρήγορα την ύπαρξη του. Δεν μας πονάει πολύ,όπως συμβαίνει να μας πονούν άλλα πάθη. Άλλα όμως παραμορφώνει όλο τον πνευματικό μας οργανισμό.
α) Ο φθόνος φανερώνει την σαρκική ζωή. Κάθε πάθος που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει ο άνθρωπος την χάρη του Θεού συνιστά σαρκικό φρόνημα. Ο απόστολος Παύλος απαριθμώντας τα έργα της σαρκός αναφέρει και τον φθόνο.
β) Ο φθονερός είναι τυφλός πνευματικά. Δηλαδή ο οφθαλμός της ψυχής,που είναι ο νους,τυφλώνεται και έτσι δεν μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό και ακόμη δεν μπορεί να αισθανθεί την χάρη του Θεού. Ο Όσιος Θαλάσσιος λέει επιγραμματικά: "Νου φθονερό τυφλώνει ο Θεός".
γ) Ο διακατεχόμενος από το πάθος του φθόνου καταλήγει στην απιστία. Μήπως από τον φθόνο τυφλωμένοι οι σύγχρονοι του Χριστού Ιουδαίοι δεν Τον αρνήθηκαν,όποτε έπεσαν στην απιστία?
δ) Οι φθονεροί άνθρωποι δεν έχουν αγάπη. Ο φθονερός δεν μπορεί και δεν θέλει να αγαπά. Γι'αυτό και ο φθονερός,κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή,είναι ξένος προς την αγάπη και ένοχος της κρίσεως του Θεού.
ε) Ο φθόνος όμως καταστρέφει αυτόν που τον έχει. Ο Μ. Βασίλειος λέει ότι, όπως τα βέλη που εξέρχονται από το τόξο όταν συναντήσουν ένα σκληρό αντικείμενο επιστρέφουν προς τον τοξότη,κατά τον ίδιο τρόπο οι ενέργειες του φθόνου γίνονται σ'αυτόν που φθονεί πληγές. Ο φθονερός λιώνει διαρκώς από τον φθόνο.
στ) Αλλά το πάθος του φθόνου προσβάλλει και τους ανθρώπους στους οποίους κατευθύνεται. Κάνει μεγάλο κακό,κυρίως άν δεν έχουν οι άλλοι δύναμη και πνευματική ανδρεία να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.



ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2024
Των έν Εφέσω 7 παίδων,
Ευδοκίας οσιομάρτυρος.


Η σωτήρια προτροπή
Ο Μέγας Βασίλειος προτρέπει "Ας αποφύγουμε την αρρώστια του φθόνου που είναι διδάσκαλος θεομαχίας,σύγχυση φύσεως,συμφορά ανόητη,κακό αφόρητο,εύρημα δαιμόνων,σπορά του σατανά,αρραβώνας κολάσεως,εμπόδιο ευσέβειας, που μας στερεί την είσοδο μας στην Βασιλεία του Θεού".

Υ.Γ: Το παραπάνω κείμενο είναι από το σημερινό φύλλο, Φωνή Κυρίου,της Κυριακής.

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου