Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας

 

   Οι μεγάλες κι ευγενικές προσφορές κρύβουν μεγάλη τόλμη και ανδρεία. Αυτό συνέβη και με τον Άγιο Ιωσήφ τον κρυφό μαθητή του Χριστού που κάθε Μεγάλη Παρασκευή μας συγκινεί με το θάρρος,την τόλμη και την αγάπη του προς τον νεκρό Ιησού. 

   Για τον ευγενέστατο αυτόν Ιουδαίο άρχοντα μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Καταγόταν από την Αριμαθαία και ήταν κρυφός μαθητής του Ιησού. Ο Ιωσήφ επί πλέον ήταν αντιπρόσωπος της Αριμαθαίας στη βουλή των Ιουδαίων, στο μέγα Συνέδριο όπως λεγόταν, και ακόμα χαρακτηρίζεται "ευσχήμων", χαρακτηρισμός που δείχνει ότι ήταν δηλαδή ένας επίσημος δημόσιος άνδρας.

   Ο Ευαγγελιστής Λουκάς τον ονομάζει και "άνδρα αγαθόν και δίκαιον",γιατί κατά την δίκη του Ιησού διαφώνησε με τα μέλη του μεγάλου συνεδρίου που τον καταδίκασαν. 

   Ως βουλευτής ο Ιωσήφ κρατούσε κρυφή την πίστη του στο Χριστό μέχρι που τον φανέρωσε η Θεία πρόνοια. Τον φανέρωσε μάλιστα όταν όλοι οι μαθητές από φόβο και δειλία είχαν εγκαταλείψει τον Χριστό επάνω στο Σταυρό. Ο Ιωσήφ "τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού", με θάρρος και τόλμη ήρθε στον Πίλατο και ζήτησε το νεκρό σώμα του Ιησού για να το ενταφιάσει. Αφού πήρε την άδεια μαζί με τον Νικόδημο,τον άλλο κρυφό μαθητή του Ιησού,κατέβασαν το σώμα του Χριστού από το Σταυρό. Τον έβαλαν σε τάφο,στον οποίο κανένας δεν είχε ταφεί και που ο Ιωσήφ είχε λαξεύσει σε βράχο για τον ευατό του.

   Η παράδοση αναφέρει ότι μετά συνελήφθη από τους Ιουδαίους και φυλακίσθηκε μα ο Κύριος εμφανίσθηκε,του μίλησε για την Ανάσταση και τον ελευθέρωσε. Ο Ιωσήφ αφού κήρυξε τον Χριστό στη Δύση,κοιμήθηκε ειρηνικά. Η προσφορά του Αγίου Ιωσήφ προς τον Χριστό όντως υπήρξε μεγάλη,ευγενική,τολμηρή και Αγία.


                                                      ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου