Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

 

   Ο Ιησούς  έφυγε από την Ιουδαία και κουρασμένος από την πεζοπορία στάθηκε στο αρχαίο Φρέαρ του Ιακώβ έξω από την Πόλη Συχάρ να ξεκουραστεί. Μέσα στη λάβα του μεσημεριού φθάνει στο πηγάδι μία Σαμαρείτισσα γυναίκα. Ο Ιησούς της μιλά και της ζητεί να του δώσει να πιει νερό. "Δος μοι πιείν"!

Ακούγοντας η γυναίκα τον λόγο του ξαφνιάζεται. Πως ένας Ιουδαίος τολμά κι απευθύνεται σε μία γυναίκα και μάλιστα Σαμαρείτισσα, έφ' όσον οι ιουδαίοι εχθρεύονταν τους Σαμαρείτες?

Ο Κύριος όμως που ήρθε για να ενώσει τους εχθρούς με αγάπη ανοίγει διάλογο μαζί της κι αφού σιγά σιγά της αποκαλύπτεται,την προτρέπει να φωνάξει τον άνδρα της.

-"Ούκ έχω άνδρα" του απαντά.

Λέει την αλήθεια, κι ο Χριστός που γνωρίζει τα πάντα της φανερώνει την ζωή της. Ξαφνιασμένη η Σαμαρείτισσα στρέφει την συζήτηση προς άλλο θέμα. Που δηλαδή πρέπει να λατρεύεται ο Θεός,στον Ναό όπως λέγουν οι Ιουδαίοι ή στο όρος Γαριζίν όπως ισχυρίζονται οι Σαμαρείτες?

   Ο Ιησούς διακηρύττει την μεγάλη αλήθεια: " Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν έν Πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν...".

   Με δέος η Σαμαρείτισσα καλεί τους συμπατριώτες της να γνωρίσουν τον Χριστό. Ύστερα από αυτή την συνάντηση η Σαμαρείτισσα άλλαξε ριζικά, έγινε μία ολοφώτεινη ιεραπόστολος που παντού κήρυττε όσα της αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός.

   Η Σαμαρείτις ξεκίνησε από το Φρέαρ του Ιακώβ της Σαμάρειας απογοητευμένη από τα παραστρατήματά της κι αξιώθηκε να συναντήσει στο Φρέαρ του Ιακώβ την Πηγή της Ζωής,που όχι μόνο ικανοποίησε την δίψα της,αλλά οδήγησε κι άλλους πολλούς "αληθινούς προσκυνητές" προς την Αιώνιο Πηγή.

                            


ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου