Τρίτη 21 Μαΐου 2024

ΑΓΙΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ

 



Όσοι αντιστρατεύονται κατά καιρούς την ορθόδοξη πίστη μισούν αφάνταστα τον Μέγα Κωνσταντίνο.Αλήθεια είναι ότι η άπειρη σοφία του Θεού τον κάλεσε και τον ανέδειξε Ισαπόστολο και Μέγα Βασιλέα. 
Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.χ.. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α΄ο Χλωρός και η μητέρα του η Αγία Ελένη, Ελληνίδα και Χριστιανή. Το 293 ο Κωνστάντιος έγινε Καισαρας της Δύσης. Ο Διοκλητιανός για να εξασφαλίσει εγγύηση από τον Κωνστάντιο κράτησε ως όμηρο τον Κωνσταντίνο στη Νικομήδεια. Ο Κωνστάντιος κάλεσε το γιο του και όταν πέθανε, ο Κωνσταντίνος έγινε Καίσαρας της Γαλατίας. Στη Ρώμη ο λαός επαναστάτησε κατά του Μαξεντίου και κάλεσε τον Κνσταντίνο να γίνει Αύγουστος. Ο Κωνσταντίνος με το στράτευμα του προχώρησε για την Ρώμη. 
Την παραμονή της μάχης ο Κωνσταντίνος μέρα μεσημέρι είδε στον ουρανό φωτεινό Σταυρό με την ελληνική επιγραφή "έν τούτω νίκα".


Την νύκτα εκείνη είδε στον ύπνο του τον Χριστό που του είπε να κατασκευάσει λάβαρο με το σημείο που είδε στον ουρανό και να το έχει ως βοήθεια στις μάχες. Έτσι στην μάχη που έδωσε ο στράτος του Μαξεντίου καταπροπώθηκε. Ο Κωνσταντίνος νικητής εισήλθε ως αυτοκράτορας στη Ρώμη.


Το 313 με τον Λικίνιο συνυπέγραψαν το Διάταγμα των Μεδιόλανων,με το οποίο διεκήρυτταν ανεξιθρησκεία. Ο Κωνσταντίνος σε λίγο έγινε μονοκράτορας στο απέραντο Ρωμαΐκό Κράτος και η μητέρα του Ελένη ανακηρύσσεται Αυγούστα. Το 325 με πρωτοβουλία του συγκλήθηκε η Α΄Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας,που έφερε ειρήνη στην 
Εκκλησία.


Το 330 ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει ως νέα πρωτεύουσα του Κράτους την Κωνσταντινούπολη. Το 337 στη Νικομήδεια δέχθηκε το Άγιο Βάπτισμα και με το λευκό ένδυσμα του νεοφωτίστου την 21η Μαΐου του 357 εφυγε για τους αιώνιους κόσμους. Η Εκκλησία εξετίμησε τις αρετές του,συγχώρησε τις ανομίες του και με ευγνωμοσύνη για την μεγάλη προσφορά του τον ανακήτυξε Άγιο,ενώ η Ιστορία τον χαρακτήρισε Μέγα.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ













 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου