Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

 

   Μόνο κάποιες γυναίκες αγρυπνούσαν στην μνήμη του Διδασκάλου μετά την ταφή του. Αυτές έσπευσαν πριν φέξει η καινούρια μέρα προς τον τάφο για να του προσφέρουν τις ύστατες τιμές της αγάπης. Εκεί αντικρίζουν Τον τάφο άδειο και τον ουράνιο άγγελο να κέθεται πάνω στον κυλισθέντα λίθο να τους διαμηνύει ότι αναστήθηκε ο Κύριος.

   Αυτές οι γυναίκες υπήρξαν οι πρώτοι αψευδείς μάρτυρες της Ανάστασης του Χριστού,όπως οι δύο κρυφοί μαθητές Ιωσήφ και Νικόδημος υπήρξαν οι μάρτυρες της Ταφής. Και τα δύο αυτά γεγονότα,η Ταφή δηλαδή και η Ανάσταση του Θεανθρώπου, είναι τα πλέον κύρια και ουσιώδη κεφάλαια της πίστης μας. Γι'αυτό και καθιερώθηκε ο συνεορτασμός αυτός των δύο μαθητών και των Μυροφόρων γυναικών που διακηρύττουν στους αιώνες την ταφή και την Ανάσταση του Σωτήρος.


Αιώνια Μυροφόρος είναι και η ανθρωπότης - όπως παρατηρεί κάποιος συγγραφέας. Την ώρα που οι ασύνετοι Φαρισαίοι σφραγίζουν τον τάφο της Αληθείας και οι μαθητές περίφοβοι σβήνουν τα φώτα της πίστεως, εκείνη θ'αναλάβει τα μύρα της τσοργής της,θα διασχίσει τα σκοτάδια των ανθρώπινων λογισμών προς την Πηγή της Αληθείας και της Ζωής.
Έτσι κάποτε αι Μυροφόρες εβάδισαν προς τον Ζωηφόρο Τάφο με μόνα εφόδια της στοργής τους τα μύρα. Και τότε ο Άγγελος θα αποκυλίσει τον λίθο των σκοτεινών σκέψεων και θα τους αποκαλύψει ότι το ΦΩς της Αληθείας δεν έσβησε εις τον τάφο αλλά έκ του Τάφου "ανέθωρε και αναθρώσκει".



Την Κυριακή των Μυροφόρων εορτάζει ο Ταξιάρχης,στο Μανταμάδο της Λέσβου!
Να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας!
Χρόνια πολλά!


ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
"Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών,έτι δε Ιωσήφ του άξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου".

Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Πατρικίου ιερομ. επισκ. Προύσης,
Μανάνδρου και Πολυαίνου μαρτύρων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!






2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά, Μαρία!!!
    Δεν γνώριζα πως ο Ταξιάρχης εορτάζει σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος! Ναι,Μαριάννα μου εορτάζει πάντα την Κυριακή των Μυροφόρων! Χρόνια πολλά και βοήθεια μας! Φιλάκια!

      Διαγραφή