Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Γ΄ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

 

   Στην μέση της Αγίας Σαρακοστής,στην μέση δηλαδή του Πνευματικού Αγώνα,προβάλλει μπροστά μας ο Τίμιος Σταυρός για να μας ανακουφίσει,να μας ενθαρύνει και να μας στηρίξει υπενθυμίζοντας μας το Πάθος του Χριστού. Διανύοντας τον αγώνα της Σαρακοστής καλούμαστε να έχουμε τα μάτια μας καρφωμένα στον Σταυρό του Κυρίου, ώστε ότι κι άν μας συμβεί να γονατίσουμε και να ζήτησουμε αμέσως την βοήθεια του.


Όπως ένας Βασιλιάς πριν ο ίδιος εμφανισθεί στέλνει τους δούλους του με τα σύμβολα εκείνου να προπορεύονται, έτσι γίνεται κι εδώ. Ενώ βρισκόμαστε στην μέση του αγώνα,προβάλλει μπροστά μας το σύμβολο του Χριστού μας,το τροπαίο της νίκης Του,η Βασιλική Του σημαία και μας καλεί να εντείνουμε τον αγώνα μας έως ότου αξιωθούμε να δούμε κι Εκείνον,νικητή και τροπαιούχο να καταπατά με τον σταυρό Του τον θάνατο. Συγχρόνως όμως μας καλεί στην μεγάλη χαρά της Αναστάσεως του. Ωραιότατα αυτό εκφράζει κι ένας ύμνος του όρθρου που λέει: "Του ζωηφόρου σου Σταυρού την προσκυνήσιμον χαράν,σήμερον Χριστέ υπαντώντες, προπομπήν ποιούμεθα,του Παναγίου Πάθους Σου,διά του οποίου την σωτηρία του κόσμου απειργάσθηκες Παντοδύναμε Θεέ μας".


Τέλος,ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συνιστά:"Άμποτε,αδελφέ,να είναι και εις εσέ ο Σταυρός του Κυρίου Φως νοητόν,φωτίζον... Ώσπερ γάρ ο πύρινος εκείνος και φωτεινός στύλος ωδήγει τους Ισραηλίτας έν τη ερήμω κατά τον καιρόν της νυκτός και δεν άφηνεν αυτούς να πλανηθούν εις την στράταν,ούτω και ο Σταυρός του Κυρίου εδόθη εις εσέ, Χριστιανέ,διά να σε φωτίζη και να σε οδηγή μέσα εις το σκότος της παρούσης ζωής και να μη σε αφήνη να πλανηθής εις τους κρημνούς της αμαρτίας. 
Αγάπα όμως και συ να σηκώνεις τον Σταυρόν του Χριστού για να περάσης με ασφάλεια και βεβαιότητα από την θύρα του Παραδείσου....στην Βασιλεία της Αναστάσεως".


7 Απριλίου 2024
ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου