Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Δ΄ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΙΤΗΣ

 

   Κατά την μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτη,που γιορτάζεται και την Δ΄Κυριακή των Νηστειών,προβάλλεται το περίφημο σύγγραμά του,η Κλίμαξ [που σημαίνει σκάλα].

   Το έργο του αυτό ονομάζεται έτσι,επειδή με τριάντα λόγους ανεβάζει τον κάθε ευσεβή πιστό,σαν με τριάντα σκαλοπάτια,από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα μέχρι την κορυφή της Αγιοσύνης.


  Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε και έζησε κατά πάσα πιθανότητα μετά τα μέσα του 6ου μ.χ. αιώνα.Δεν γν ωρίζουμε τίποτα άλλο από την προσωπική του ζωή,αφού από την πρώτη στιγμή που εγκατέλειψε τον κόσμο το μόνο που φρόντισε ήταν να ζήσει ως ξένος,ενωμένος με τον Θεό.

   Γνωρίζουμε ακόμη ότι από την ηλικία των 15 ετών, από αγάπη για τον Θεό πήγε στο Σινά,όπου έγινε μοναχός. Βλέποντας τον Γέροντά του σαν μία ολοζώντανη εικόνα του Χριστού,αφοσιώθηκε με απόλυτη υπακοή. Ένας από τους μοναχούς ο Στρατήγιος, προέβλεψε ότι ο νέος αυτός μοναχός θα αναδειχθεί από τον Θεό Φωστήρας της Οικουμένης. Τούτο προφήτεψαν κι άλλοι χαρισματούχοι Σιναΐτες γέροντες κι η προφητεία τους πράγματι επαληθεύτηκε.


   Για 40 χρόνια έζησε σε μία σπηλιά του όρους Σινά,μη έχοντας άλλη ασχολία παρά την αδιάλειπτη προσευχή και την φυλακή της καρδιάς του, ζώντας ως έν σώματι άγγελος. Αναδείχθηκε ηγούμενος της Μονής Σινά και κοιμήθηκε ειρηνικά περί το 600μ.χ σε ηλικία 70 ετών.

   Με το έργο του αυτό,την πνευματική κλίμακα,κάθε Σαρακοστή δείχνει σε όλους την πορεία της ανόδου από τα γήινα στα ουράνια,από τα πρόσκαιρα στα αιώνια,στην Αναστάσιμη χαρά.

14 Απριλίου 2024
ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ [ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ]
Θωμαΐδος μάρτυρος, Αριστάρχου,Πούδη και Τροφίμου έκ των 70.
Δημητρίου νεομάρτυρος του έν Τριπόλει[+1803].

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου