Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Β΄ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

 

   Η Δεύτερη Κυριακή των Νηστείων είναι αφιερωμένη σ'έναν υπέρμαχο αγωνιστή της Ορθοδοξίας,τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά,Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης,ο οποίος προτρέπει όλους τους πιστούς να περπατούν κάτω από το θείο Φως, που είναι ο Χριστός. Η κραυγή της ικεσίας του "Φώτισον μου το σκότος! Φώτισον μου το σκότος Κύριε"! αποτελεί παράδειγμα ικεσίας για όλους εμάς που βαδίζουμε στο σκότος της αμαρτίας.


Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 13ου αιώνα. Νεώτατος φλεγόμενος από τον πόθο της μοναχικής ζωής έρχεται στο Άγιον Όρος. Οι συνεχείς όμως επιδρομές των Αγαρηνών τον ανάγκασαν να καταφύγει στην Σκήτη της Βέροιας. Αργότερα γύρισε στο Άγιον Όρος και κατόπιν ανεδείχθη Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.


Πηγαίνοντας για την Κωνσταντινούπολη συλλαμβάνεται κι αιχμαλωτίζεται από τους Αγαρηνούς για να ελευθερωθεί λίγα χρόνια αργότερα. Την εποχή αυτή παρουσιάστηκε ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός,που σήκωσε τον φοβερό πόλεμο κατά των ησυχαστών.
Ο Άγιος Γρηγόριος πάλεψε μαζί του με απίστευτη δύναμη και σοφία και τελικά νίκησε αποδεικνύοντας με αδιάσειστα πνευματικά επιχειρήματα πως το Θαβώριον Φως της Μεταμόρφωσεως ήταν άκτιστο και όχι κτιστό. Έτσι ο Άγιος Γρηγόριος έσωσε την Ορθοδοξία,που για μια φορά ακόμα διέτρεξε κίνδυνο από την Δύση,αλλά κι από τον μουσουλμανισμό της Ανατολής. Γι'αυτό η Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του καθώς και στην νίκη του ησυχασμού.

31 Μαρτίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ [ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ]
"Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκηςτου Παλαμά".
Υπατίου επισκόπου Γαγγρών [+326],
Ακακίου ομολ. επισκόπου Μελιτινής.



   [Οι παραπάνω φωτογραφίες,είναι από τον χώρο του διαδικτύου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου