Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

 

   Όσο μεγάλη είναι η αρετή της υπακοής τόσο μεγάλο κακό είναι η παρακοή.

Αυτά μας θυμίζει η Εκκλησία την Κυριακή της Τυρινής προβάλλοντας μας τους δύο πρώτους παρήκοους,τον Αδάμ και την Εύα. Στο άνοιγμα της πύλης των αγώνων της Μεγάλης Σαρακοστής η ανάμνηση της εξορίας του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα μετανοίας.

Επειδή λοιπόν το ανθρώπινο γένος τόσα κακά έπαθε από την παρακοή των Πρωπατόρων Αδάμ και Εύας,οι Θείοι Πατέρες όρισαν την νηστεία ώστε αυτό που αστόχησαν εκείνοι να το πετύχουμε διά της νηστείας εμείς.


Η παράβαση του Αδάμ,μας λέγει ο υμνογράφος, και αφού διώχθηκε από τον Παράδεισο κάθησε απέναντι του Παραδείσου, που τον φρουρεί άγγελος Κυρίου και με δάκρυα και πόνο λέγει: "Οίμοι, τι πέπονθα ο τάλας εγώ! Μίαν εντολήν παρέβην,την του 
Δεσπότου και των αγαθών παντοίων εστέρημαι!". Θρηνεί ο Αδάμ, και τα δάκρυα αυτά του πρωτοπλάστου τα θυμίζει σε μας η Εκκλησία για να γίνουν αιτία σωτηρίας σε εμάς και να μας κινήσουν να νηστέψουμε.


Όλοι οι Άγιοι με ταπείνωση και χαρά δόθηκαν σ'αυτόν τον αγώνα της νηστείας και την στέρηση κάθε απόλαυσης. Η νηστεία λοιπόν δεν είναι ένας τύπος μόνον που θα πρέπει αδιάφορα να τηρούν οι Χριστιανοί,αλλά είναι ένας θεοσύστατος θεσμός,όπως φαίνεται από την εξορία των Πρωτοπλάστων,αναγκαίος για την σωτηρία μας.


Επομένως μας συνιστά ο υμνογράφος: "ο μη φυλάξαντες εκείνοι πεπόνθασιν,απολέσαντες την αφθαρσίαν,φυλάξαντες ημείς,απολαύσωμεν διά της νηστείας".


17 Μαρτίου 2024
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ
"Ανάμνησις της από του παραδείσου εξορίας του πρωτοπλάστου Αδάμ".
Αλεξίου οσίου,ανθρώπου του Θεού[+411],
Θεοστηρίκτου ομολογητού.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΤΥΡΩΣΗ












2 σχόλια: