Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ

  


   Μετά το καθήκον της προσευχής για τους κεκοιμημένους αδελφούς η Εκκλησία μας προβάλλει την Κυριακή της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου και της Κρίσεως.

Δεν θα έρθει τώρα ο Υιός του Πατρός ταπεινά και άσημα, αλλά φανερά, με κάθε επισημότητα και με τέτοιο τρόπο ώστε να Τον δουν όλοι. Θα σαλπίσουν οι άγγελοι και θα συγκεντρωθούν οι άνθρωποι από τα πέρατα της γης ενώπιον Του. Ζώντες και νεκροί θα παρουσιασθούν με τα σώματα τους και τις ψυχές τους.

Τότε  ο Κύριος με έναν λόγο του θα διαχωρίσει τους δίκαιους από τους πονηρούς κι ανάλογα με τα έργα τους θα κριθούν. Και οι μεν δίκαιοι θα μπούνε στην αιώνια ζωή,οι δε άνομοι (ή αμετανόητοι) στην αιώνια κόλαση.


Στην περικοπή αυτή της Κρίσεως τονίζεται η χριστιανική αγάπη,η καινούρια εντολή που έδωσε ο Χριστός στους ανθρώπους. Γι'αυτό και ο Δίκαιος Κριτής θα ζητήσει να δείξουμε άν τηρήσαμε την εντολή της αγάπης.
Τότε τους δίκαιους θα πει: "Επείνασα και μου δώσατε φαγητό,εδίψασα και μου δώσατε να πιω. Ξένος ήμουν και με φιλοξενήσατε στο σπίτι σας. Αρρώστησα και με επισκεφθήκατε. Στην φυλακή ήμουν και μου συμπαρασταθήκατε. Άν αυτά τα εκάνατε σε έναν από τους συνανθρώπους σας, είναι σαν να το κάνετε σε μένα". Αυτά θα ζητήσει,πράγματα τα οποία είναι δυνατά για όλους.
Έτσι είτε αγαπήσαμε είτε αρνηθήκαμε την αγάπη θα κριθούμε για να φανερωθεί όχι μοναχά η απέραντη φιλανθρωπία του Αδέκαστου Κριτή προς τους άξιους του Παραδείσου,αλλά και η διακιοσύνη του σε εκείνους που είναι άξιοι της Κολάσεως.
Η περικοπή της Κρίσεως προετοιμάζει τον καθένα να συναισθανθεί την αμαρτωλότητα του και να ζήσει ανάλογα την παρούσα ζωή με αγάπη στον Θεό και στον πλησίον,παρακαλώντας πάντα τον Κύριο και λέγοντας: "Φείσαι ημών, Κριτά διακιότατε".


10 Μαρτίου 2024:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ
"Μνεία της Δευτέρας και ενδόξου παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού".
Κοδράτου του έν Κορίνθω(+251), Αναστασίας Πατρικίας,
Μιχαήλ Μαυροειδή νεομ.του έν Αδριανουπόλει (+1544).

ΚΑΛΗΜΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου