Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΟΣΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΕΝ ΠΑΡΩ

 


Ο Αρσένιος γεννηθήκε στα Ιωάννινα αλλά από πολύ μικρός έχασε και τους δύο γονείς του. Ο Θεός όμως δεν τον εγκάταλειψε αλλά ανέλαβε υπό την προστασία το ορφανό αυτό παιδί. Κάποιοι συγγενείς τον φρόντισαν αρχικά κι έπειτα με τη δίψα της  μάθησης εστάλη από τους συγγενεις του να μορφωθεί στη σχολή των Κυδωνιών.
Από εκεί έφυγε ακολουθώντας τον Ιερομονάχο διδάσκαλο του και ήρθε στο  Άγιον  Όρος, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Αρσένιος.
Ύστερα από διαμονή 5 χρόνων αναγκάσθηκε με τον γέροντα του να φύγει από το Άγιο Όρος και να ακολουθήσουν τον δρόμο των Κολλυβάδων.
Έτσι αρχικά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης.Από εκεί έφυγαν και εγκαταστάσθηκαν αρχικά στην Πάρο κι έπειτα στη Φολέγανδρο.
Εδώ οι απλοΐκοί νησιώτες τους δέχθηκαν με αγάπη και επειδή δεν είχαν δάσκαλο για να μαθαίνουν τα παιδιά τους γράμματα,ο Αρσένιος ανέλαβε αυτό το έργο.
Τα χρόνια πέρασαν και ο γέροντας του κοιμήθηκε.
Έτσι ο Ιερομόναχος Αρσένιος, μονάχος του πια,ήρθε και εγκατάσταθηκε στον Άγιο Γεώργιο Πάρου.
Αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη μελέτη,την προσευχή,τη λατρεία και την εξομολόγηση.
Στα τελευταί χρόνια του τον βρίσκουμε στο γυναικείο Μοναστήρι του Δάσους του Χριστού.
Τα χρόνια πέρασαν και γέροντας πια προγνώρισε το τέλος του.Με μεγάλη προσπάθεια κατέβηκε στο Ναό κι ελειτούργησε την μέρα των Θεοφανείων.
Στις 31 Ιανουαρίου του 1877,αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων,ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. Τα πολλά θαύματα τον ανέδειξαν πολιούχο και προστάτη της Πάρου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά! Βοήθειά μας!

    Κική από το μπλοκ "εκφράσου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία η ζωή του του Αγίου Αρσένιου! δεν ήξερα ότι υπάρχει Αγιος με αυτό το όνομα Μαρία μου βοήθειά μας να είναι η Χάρη του! καλο σου μήνα! με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή