Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

 


Με πολύ μεγάλη δυσκολία η Εκκλησία απέδιδε την προσωνυμία του Θεολόγου,ώστε είναι ελάχιστοι οι Άγιοι που την έχουν. Ένα από αυτούς είναι και σήμερα 25 Ιανουαρίου,εορτάζομενος Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,που ανάμεσα σε όλους τους Αγίους Πατέρες μόνο αυτός κρίθηκε άξιος της προσωνυμίας "Θεολόγος".
Γεννηθήκε στην Καππαδοκία,σπούδασε σε όλες τις μεγάλες σχολές της εποχής του,Αλεξάνδρεια,Αθήνα,Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος είναι ο πνευματικός άνθρωπος,ο θεωριτικός νους,που πάντα εξαίρεαι πάνω από τα ανθρώπινα.
Είναι ο  Θεολόγος, ο ρήτορας,ο ποιητής που αντί για τον κοσμικό θόρυβο και την αίγλη των αξιωμάτων προτιμά την ησυχία της ερήμου.


Παρά την θέληση του,έγινε πρεσβύτερος και τέλος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.Πολέμησε τις αιρέσεις και αγωνίσθηκε με σθένος για την ορθοδοξία.Οι αγώνες του αυτοί τον έφεραν αντιμέτωπο με τον φθόνο διαφόρων ιεραρχών.Εκείνος τότε εγκαταλείπει τον Αρχιερατικό θρόνο της Βασιλεύουσας και φεύγει,αφήνοντας τις μικρότητες των ανθρώπων.Κατευθύνεται στην πατρίδα του,την Αριανζό,ταπεινός και άσημος με σκοπό να αφιερωθεί στις πνευματικές του θεωρίες. Με την καρδιά συντετριμμένη,αλλά με τον νου στεμμένο στην θεωρία των ανεξιχνίαστων μυστηρίων της Αγίας Τριάδος,ο ταπεινός αυτός δούλος του Θεού παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το έτος 396 μ.χ. αφήνοντας πίσω έναν μεγάλο αριθμό θεολογικών  συγγραμμάτων.


Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το μοναδικό εκκλησάκι στην Νάξο,που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο! 
Περισσότερες φωτογραφίες,αν θέλετε να δείτε πατήστε τον σύνδεσμο [εδώ].

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου