Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

 Η Δόξα του Χριστού

   Όλες οι Δεσποτικές εορτές αναφέρονται στα μυστήρια της επί γης παρουσίας του Χριστού.Τελούνται σε ανάμνηση και διαρκή αναβίωση τούτων.Αλλά η εορτή της Μεταμόρφωσεως είναι το προοίμιο της ενδόξου παρουσίας του Χριστού και αναφέρεται στο μυστήριο του μέλλοντος αιώνος. Οι μαθητές στο Θαβώρ είδαν την δόξα του Θεού,παροδικά και <ως εχώρουν>,όσο ήταν δυνατόν. Ως εκ τούτου,η Μεταμόρφωση δεν είναι μόνο η βεβαίωση για την θεότητα,την δύναμη και την δόξα του Χριστού,που δόθηκε στους μαθητές για να στηριχθούν στην πίστη καθότι εντός ολίγου θα γίνονταν μάρτυρες της συλλήψεως,των εμπαιγμών,του πάθους και του σταυρικού θανάτου του Κυρίου.


Η Μεταμόρφωση είναι, κυρίως,η προτύπωση της ζωηφόρου Αναστάσεως και της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου,η φανέρωση του ακτίστου φωτός της θεότητος του Χριστού,η κυριότητα του επί όλου του ανθρωπίνου γένους ζώντων και τεθνεώτων έξ ου η παρουσία κατ' αυτήν όχι μόνον έν ζωή ευρισκώμενων προκρίτων μαθητών,αλλά και των προαπελθόντων προφητών Μωυσέως και Ηλιού. Είναι,ακόμη, η αποκάλυψη του μυστηρίου του ανθρώπου. Δηλαδή η εικόνα της θεώσεως του,όπως θα εμφανισθεί στα έσχατα,στο τέλος των αιώνων,την οποία,όμως,προγεύεται ο πιστός από την ζωή αυτή,και η Φανέρωση του προορισμού του. 
Του σκοπού της υπάρξεώς του,της έν Χριστώ αναγεννήσεώς του.


Πολύ εύστοχα,Πατέρες της Εκκλησίας επισημαίνουν ότι ο Κύριος διαρκώς βρισκόταν στην θεΐκή δόξα και μεγαλειότητά Του,η οποία όμως ήταν κεκρυμένη από την αίσθηση του ανθρώπου. Χωρίς την ενέργεια του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος είναι αδύνατον να αντιληφθεί ο άνθρωπος την ακτινοβολία, την λάμψη του αΐδίου φωτός του Ιησού Χριστού,το οποίο ως θείο είναι άκτιστο.


Ας ευχηθούμε το άκτιστο φως της Μεταμόρφωσεως του Χριστού να εισχωρεί στην ύπαρξη κάθε ανθρώπου που το αναζητεί καρδιοπόθητα για να διαλύεται κάθε εσωτερικό μας σκοτάδι και να το αναφωνούμε στον Φωτοδότη Θεό <Κύριε, Σύ φωτιείς το σκότος μου> και σημειωθήτω εφ' ημάς το Φως του πρόσωπου Σου, Κύριε, ίνα έν αυτώ οψόμεθα φως το απρόσιτον >.Αμήν.


Λίγες γραμμές από την σημερινή Φωνή Του Κυρίου,της Κυριακής 6 Αύγουστου 2023.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  και  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου