Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Άγιος Φανούριος


   Μία σειρά θαυμαστών σημείων και αποκαλύψεων έφεραν στο φως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έναν άγνωστο Μάρτυρα των αρχαίων χρόνων,τον Άγιο Φανούριο.
   Τον 14ο αιώνα στην ρόδο ο Τούρκος Διοικητής θέλησε να αποκαταστήσει τα τείχη του νησιού.Ανασκάπτοντας έξω από τα τείχη βρήκαν έναν παλαιό και αρκετά καταστραμμένο Ναό,κάτω από το δάπεδομτου βρήκαν πολλές εικόνες αποσαθρωμένες. Ανάμεσα σε αυτές βρήκαν και μία εικόνα εντελώς άφθαρτη. Τόσο φωτεινά μάλιστα ήσαν τα χρώματα της σαν να είχε βγει εκείνη την στιγμή από τα χέρια επιδέξιου αγιογράφου.
   Αμέσως κλήθηκε ο Επίσκοπος,ο οποίος έκπληκτος αντίκρυσε την ιερή εικόνα και διάβασε το όνομα του εικονιζόμενου Αγίου! 
   "Άγιος Φανούριος".
   Το όνομα του Αγίου αυτού δεν υπήρχε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Στην εικόνα παρουσιαζόταν ολόσωμος ένας Άγιος,νέος στην ηλικία,ντυμένος με στολή Ρωμαίου στρατιώτη. Στο δεξίχέρι του κρατούσε Σταυρό, ενώ στο άλλο μία ανναμένη λαμπάδα. Ολόγυρα απ'αυτή την κεντρική παράσταση σε δώδεκα μικροπαραστάσεις αφηγούνταν σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου.
   Ύστερα από το γεγονός αυτό ο Μητροπολίτης Νείλος,κατόρθωσε με κόπο πολύ να πάρει την εικόνα από τους Τούρκους αλλά και την άδεια να επισκευασθεί ο Ναός, ο οποίος επισκιάσθηκε από την χάρη και την ευλογία του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς.Έτσι σιγά - σιγά καθιερώθηκε η μνήμη του Αγίου Νεοφανούς Φανουρίου.
   Μάλιστα μέσα στα πολλά θαύματά του είναι και η ανεύρεση χαμένων αντικειμένων γιάυτό και οπι πιστοί καθιέρωσα στο τάξιμο τους στον Άγιο να φτιάχνουν πίτες,τις γνωστές μας Φανουροπίτες,οι οποίες ευλογούνται από την Εκκλησία και μοιράζονται στους Χριστιανούς.



                                                        ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου