Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Η Κοίμησις της Θεοτόκου

    Εάν ο θάνατος των οσίων είναι τίμιος - <τίμιος εναντίον Κυρίου ο θάνατος των οσίων αυτού>.

Και εάν η μνήμη δικαίου συνοδεύεται από εγκώμια - < μνήμη δικαίου μετ'εγκωμίων>-πόσο μάλλον η μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου! Είναι όχι τίμιος,αλλά τιμιότατος ο θάνατος της. Η δε μνήμη της Κοίμησεώς της συνοδεύεται με πανηγυρικά εγκώμια και ύμνους. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μόνη από όλες τις γυναίκες που αναδείχθηκε Μητέρα του σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού.


Με την κοίμηση της η Παναγία μας έχει πλέον κατοικητήριο τον ουρανό και βρίσκεται στα δεξιά του παμβασιλέως Χριστού. <Παρέστη η βασίλισσα έκ δεξιών σου έν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη,πεποικιλμένη>. Ντυμένη με τη χρυσοκέντητη στολή και στολισμένη με πολύτιμα στολίδια από όλες τις αρετές και τις χάριτες του Αγίου Πμεύματος! Και οι πιστοί,συγκεντρωμένοι στους ιερούς ναούς μας,την εγκωμιάζουμε με πανηγυρικούς ύμνους.


Όσα και να πει κανείς,ότι και να γράψει για τη Δέσποινα Θεοτόκο,είναι αδύνατον να την εξυμνήσει όσο της αξίζει.Όλα στη Θεοτόκο είναι υψηλότερα από κάθε έπαινο και ανώτερα από κάθε εγκώμιο.
Χρειάζονται χαρίσματα εξαίρετα και έμπνευση ουράνια και σπάνια,καθώς και μεγάλη δύναμη πνεύματος και λόγου ώστε να μιλήσει κανείς για τη Παναγία. Επειδή ο πλούτος της ο πνευματικός, ο πολύτιμος θησαυρός της,τα πολύτιμα αδαμαντοκόλλητα πνευματικά κοσμήματά της είναι <έσωθεν>,στον εσωτερικό της κόσμο,γι'αυτό δύσκολα ανιχνεύονται.


Όσο τολμούμε να προσεγγίσουμε το σεπτό πρόσωπο της,ατενίζουμε με δέος και θαυμασμό την απαστράπτουσα αγνότητα της,την υπέροχη σεμνότητα της,την βαθύτατη και τόσο θελκτική ταπείνωσή της,την ολοκληρωτική αφοσίωση της και την υπακοή της σε πράγματα που ήταν τελείως ακατάληπτα στην ανθρώπινη λογική και αντίθετα στους φυσικούς νόμους.
Όμως,ως φιλόστοργη Μητέρα μας,συγκαταβαίνει στην αδυναμία μας και δέχεται τα φτωχά παιδικά ψελλίσματα μας που απευθύνονται στο σεπτό πρόσωπό της,για να εμπνεόμαστε κι εμείς από την αγία ζωή της.Την  έχουμε πλέον μεσίτρια προς τον Μονογενή Υιό της,τον Σωτήρα Χριστό.Μπορούμε λοιπόν άφοβα να Την επικαλούμεθα για να μεσιτεύει στον Υιό της,διότι είναι και δική μας στοργική Μητέρα.


Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως και έν σώματι μεταστάσεως της στους ουρανούς τιμούμε την Αειπάρθενο Κόρη με ύμνους θερμούς. Έν τω μεταξύ επί δύο εβδομάδες με τις ιερές Παρακλήσεις ζητούμε την προστασία,τη βοήθεια της στους πειρασμούς,τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες μας. Έτσι λαμβάνουμε τη βοήθεια της. Διότι η Μητέρα του Θεού μας και δική μας Μητέρα έχει ανοιχτή την αγκαλιά της,απέραντη την αγάπη της,αμέριστη τη στοργή της.
Την τιμούμε,την ικετεύουμε,τη μεγαλύνουμε!



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
















4 σχόλια:

  1. Ότι και να πούμε για την Παναγία μας θα είναι τόσο φτωχό, γιατί δεν υπάρχουν λόγια για να υμνήσουμε την Αγιότητα της.
    Μητέρα όλου του κόσμου, ας μας έχει υπό την Σκέπη Της!
    Βοήθειά μας να είναι!...
    Χρόνια σου πολλά και σε σένα Μαρία μου, να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου πολύχρονη να είσαι φιλιαααα! 💐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά!!! Ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου,για τις ευχές,να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένεια σου!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου! Ελέω θεού, Πρεσβείαις της Παναχράντου, Βοήθεια και Προστασία της, σε εσένα προσωπικά και στην οικογένειά σου, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αννίκα μου,να'σαι καλά και να χαίρεσαι ότι αγαπάς!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή