Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Οι δύο "Επιφάνειες" του Σωτήρος Χριστού


 Η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού ονομάζεται "Επιφάνεια".
   Κατεξοχήν όμως η λέξη "επιφάνεια"κυριολεκτείτε στην εορτή των Θεοφανίων,στο γεγονός δηλαδή της βαπτίσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Τίμιο Πρόδρομο.Διότι είναι η μέρα κατά την οποία έγινε δημοσίως η φανέρωση Του ως του ενανθρωπήσαντος για τη σωτηρία του κόσμου Υιού και Λόγου του Θεού,και η έναρξη της δημόσιας δράσεώς Του.

 
   Το εξηγεί πολύ παραστατικά ο ιερός Χρυσόστομος: " Τίνος ούν ένεκεν αύτη επιφάνεια λέγεται?Επειδή ούχ ότε ετέχθη,τότε πάσιν εγένετο κατάδηλος,αλλ'ότε εβαπτίσατο μέχρι γάρ ταύτης ηγνοείτο της ημέρας τοις πολλοίς". για ποιον λόγο ονομάζεται Επιφάνεια η εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου? Ονομάζεται διότι δεν φανερώθηκε σε όλους ως Υιός του Θεού όταν γεννήθηκε,αλλά όταν βαπτίστηκε. Διότι μέχρι την ημέρα εκείνη ήταν άγνωστος στους πολλούς.
   Υπάρχει και δεύτερη επιφάνεια του Κυρίου.Είναι η Δευτέρα Του Παρουσία.
   Η πρώτη έλευση του Σωτήρος Χριστού είναι "επιφάνεια της χάριτος",η δεύτερη έλευση και παρουσία Του είναι "επιφάνεια της δόξης",είναι η παρουσία Του ως Κριτή του κόσμου.
   Η πρώτη επιφάνεια έγινε "εν ταπεινώσει". Ο Κύριος έγινε άνθρωπος,χωρίς να γίνει φανερή δυναμικά η θεϊκή Του δόξα.Κατ'αυτήν,την πρώτη Του επιφάνεια,άδειασε τον εαυτό Του από τη δόξα Του και έλαβε μορφή δούλου.Δεν ήρθε να καταπλήξει τον κόσμο,φανερώνοντας το απρόσιτο φως της θεότητος Του.Ήρθε ταπεινά για να σώσει τον κόσμο.


   Υπάρχει,όπως είπαμε ,και η δεύτερη επιφάνεια.Είναι η Δευτέρα Παρουσία του μεγάλου Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.
   Η δεύτερη αυτή επιφάνεια και έλευση Του θα είναι επιφάνεια "εν δόξη".Θα φανερωθεί τότε ο Κύριος με όλη τη θεική Του δόξα,αυτήν που φάνηκε για λίγο κατά τη θεία Του Μεταμόρφωση. Ο Χριστός θα έρθει τότε ως Κριτής των ανθρώπων.
   Εφόσον με την πρώτη επιφάνεια,δηλαδή την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού,φανερώθηκε η Χάρις του Θεού,με την οποία ο ενανθρωπήσας Θεός καλεί στη σωτηρία όλους τους ανθρώπους,οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη σωτήρια πρόσκλησή Του να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο της σωτηρίας που Εκείνος μας έδειξε. Καλούμαστε να αρνηθούμε την ασέβεια και τις επιθυμίες του ματαίου και αμαρτωλού αυτού κόσμου,να ζήσουμε στη ζωή αυτή με εγκράτεια στον εαυτό  μας, με διακαιοσύνη προς τους γύρω μας ανθρώπους και με ευσέβεια προς τον Θεό. Να ενισχυόμαστε δε στην ενάρετη ζωή περιμένοντας με χαρά τη μακαριότητα που ελπίζουμε και τη φανέρωση της δόξας του μεγάλου Θεού και Σωτήρος μας,του Ιησού Χριστού,κατά τη δεύτερη επιφάνεια Του.
   Δύο γραμμές,παρμένες από το περιοδικό Σωτήρ,για τον συμβολισμό της σημερινής Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανίων!
 

                                                    ΚΑΛΗ ΦΩΤΗΣΗ
                               
                                ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
                                

10 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά, Μαρία μου. Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε φίλη μου για όσα μας έγραψες.Κάποια δεν τα ήξερα είναι η αλήθεια.Εύχομαι ότι καλύτερο φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως,είχα ετοιμάσει άλλο κείμενο ν'ανεβάσω αλλά όταν έπεσε στα χέρια μου το παραπάνω και το διάβασα το προτίμησα επειδή προσωπικά δεν το γνώριζα και ήθελα να το μάθουν και άλλοι άνθρωποι.
      Χρόνια Πολλά!!!
      Καλή Φώτιση,με υγεία γλυκιά μου αχτίδουλα!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή η σκέψη σου να τα γράψεις τούτα όλα
    να τα μάθουμε
    να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι Μαρία το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει την πορεία και τις καρδιές μας. να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή