Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ



Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αν και συνδέεται με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του Χριστιανισμού,συγχρόνως αναφέρεται και στη Σταύρωση του Χριστού που ουσιαστικά υπήρξε η πρώτη ύψωση του Τιμίου Σταυρού με σταυρωμένο αυτόν τον ίδιο τον Κύριο.
Η δεύτερη ύψωση έγινε το 326 μ.χ. όταν η Αγία Ελένη ήρθε στα Ιεροσόλυμα,αναζήτησε τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό και με την βοήθεια του Κυρίου τον βρήκε. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος,επειδή συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος λαού,για να δούνε και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό ανέβηκε στον άμβωνα στη μέση του Ναού και ύψωσε το Τίμιο Ξύλο και οι πιστοί προσκυνούσαν κράζοντας το "Κύριε ελέησον".
Από τότε καθιερώθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και η εκκλησία στη μέση του ναού υψώνει τον Σταυρό.
Έγινε όμως και τρίτη ύψωση στα χρόνια του αυτοκράτορα Ηράκλειου.Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα και μαζί με τα άλλα λάφυρα,άρπαξαν και τον Τίμιο Σταυρό. Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος όμως κατόρθωσε να νίκησε τους Πέρσες και με τιμές έφερε πίσω τον Τίμιο Ξύλο που το ύψωσε στο Γολγοθά μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατανύξεως κι ο λαός έψαλε για πρώτη φορά το "Σώσον Κύριε τον λαόν σου..." 
Σήμερα υψώνοντας τον Σταυρό προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ψάλλοντας το "Κύριε ελέησον" ομολογούμε ότι ανεβαίνοντας ο Χριστός στον Σταυρό ήθελε να ενώσει τα πέρατα της γης.
Γι'αυτό η Εκκλησία μας ψάλλει: 
"Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης,Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας..."


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

6 σχόλια:

  1. Μεγάλη γιορτή σήμερα. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ωραίο να μαθαίνουμε πράγματα που δε θα μπαίναμε στη διαδικασία να μάθουμε μόνοι μας. αυτό είναι ένα από τα θαυμαστά του blogging. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες! Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Happy birthday and celebration day Maria xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί όμορφη αίσθηση που αφήνει η ανάρτησή σου!
    Βοήθειά σου, κορίτσι μου!
    Χρόνια πολλά!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή