Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

CORN

  -Σε παρακαλώ έλα λίγο μέσα.....
  -Είναι περασμένη η ώρα και πρέπει να πάω να μαγειρέψω......είπε η Ανδρομάχη,περνώντας έξω από το σπίτι της Μαριάννας,που βρισκόταν στο κέντρο του χωριού,λίγο ποιο πάνω από την εκκλησία.
Η Μαριάννα,όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το καλοκαίρι,παραθέριζε στο χωριό των γονιών της.Το μέρος που γεννήθηκε,που έκανε τα πρώτα της βήματα και έζησε τα παιδικά της χρόνια.Κατόπιν μετανάστευσε στην πρωτεύουσα για μία καλύτερη ζωή,όπως έκαναν άλλωστε όλοι οι νέοι στην εποχή εκείνη.
   Περνώντας στο κατώφλι του σπιτιού της,από που κι αν γύρναγες το βλέμμα σου σε κάθε του γωνία, η οικοδέσποινα είχε βάλει την δική της πινελιά,φτιαγμένη με τα χρυσά της χεράκια!
Τα πάντα ήταν χειροποίητα,τόσο όμορφα στολισμένα με τ'αρχοντικά της κεντήματα!
  - Κοίτα αυτά εδώ...τα έφτιαξε η αείμνηστη μητέρα μου,τότε που ήταν κοπέλα και μου έδειξε τα κεντημένα μαξιλαράκια της,που στόλιζαν  μία γωνία του καναπέ της! Πράγματι ήταν ένα κόσμημα,λες και δεν τα είχε αγγίξει χέρι.....
  Στην συνεχεία,τις πλεκτές μινιατούρες,που στόλιζαν την κουζίνα της κι έδιναν μία ξεχωριστή πινελιά στο χώρο,που φωτιζόταν κάτω από τις υπέρλαμπρες αχτίνες,του καλοκαιρινού ήλιου που διαπερνούσαν μέσα από την κέντητη κουρτίνα! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το καλαμπόκι,που δεν το είχα ξαναδεί...βλέποντας η Μαριάννα, τον θαυμασμό μου,χωρίς δεύτερη σκέψη,ανάμεσα τις απορίες που είχα πως να πλέκετε...την άκουσα να μου λέει έλα σε δύο λεπτά να σου δείξω δεν θ'αργήσουμε είναι πάρα πολύ εύκολο.
   Κι όμως...παρόλο που μου φαινόταν ότι πλεκόταν σειρά-σειρά,μ'αλλαγή τα χρώματα,τελικά έπεσα έξω. Πλεκέτε όλο μαζί όπου στην ίδια σειρά εναλλάσσουμε τα χρώματα... ξεκίνησε να μου δείχνει με υπομονή και αγάπη,λύνοντας μου ταυτόχρονα και τις απορίες μου!
   Σας παρουσιάζω το δικό μου καλαμπόκι,που στολίζει την κουζίνα μου.Μπορεί να είναι για κάποιους μιας άλλης εποχής,ειλικρινά για μένα το χειροποίητο είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο!


Αν σας αρέσει και θέλετε κι εσείς να το φτιάξετε τότε ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες,όπως μου της έδειξε η Μαριάννα και την ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου!
Επιλέγουμε τρία χρώματα,κατά προτίμηση βαμβακερά και καλό είναι να είναι στα χρώματα του καλαμποκιού και το ανάλογο νούμερο βελόνες {στο συγκεκριμένο νήμα,χρησιμοποιήσα το νούμερο τρία}.φυσικά θα χρειαστούμε ένα βελονάκι και μία βελόνα ραψίματος.


Βάζουμε στην βελόνα μας,σαράντα πόντους,το λευκό χρώμα ή ξεκινάμε με όποιο θέλουμε...
στην επόμενη σειρά παίρνουμε το κίτρινο .κάνουμε μία θηλιά και το βάζουμε στην αρχή της βελόνας μας.Ξεκινάμε και πλέκουμε με καλή,τους δύο πρώτους πόντους μαζί κατόπιν πλέκουμε άλλους τρεις πόντους με το κίτρινο.Αφήνουμε την κλωστή μας στο πίσω μέρος του πλεκτού μας και πιάνουμε το λευκό ,πλέκουμε τέσσερις πόντους,τ'αφήνουμε μετά το κίτρινο,ως στο τέλος της σειράς,που τελειώνουμε με το λευκό χρώμα,αφού ξεκινήσαμε με το κίτρινο.


Σ'αυτήν την φωτογραφία,φαίνεται ότι αφήσαμε το κίτρινο χρώμα και πιάνουμε το λευκό....


Από την ανάποδη του πλεκτού μας,προσέχουμε την κλωστή που δεν πλέκουμε να είναι μπροστά μας όπως βλέπουμε  στην παρακάτω φωτογραφία,όπου.είναι το λευκό και  πλέκουμε καλή με το κίτρινο χρώμα.τους τέσσερις πόντους και πάμε ως στην άκρη της σειράς ενάλλαξ,


Έτσι σχηματίζεται η ανάποδη του πλεκτού μας.....


και εδώ η καλή του....


Όταν φτάσουμε στο τέλος,παίρναμε τους πόντους μας σε μια βελόνα ραψίματος,τραβάμε την κλωστή μας και το ράβουμε από την καλή πλευρά του.


Πλέκουμε άλλο ένα το ίδιο.Κατόπιν παίρνουμε το νήμα,με το πράσινο χρώμα ,το βάζουμε διπλή την κλωστή και πλέκουμε με το βελονάκι,γαϊτανάκια για να σχηματίσουμε μία αλυσίδα που θα ενώσουμε τα δύο καλαμπόκια μας.


 Ράβουμε την αλυσίδα μας,με κρυφές βελονιές,στο πάνω μέρος του καλαμποκιού,σχηματίζοντας ταυτόχρονα και τα φύλλα.


Όποια απορία κι αν έχετε μην διστάσετε να με ρωτήσετε....σας εύχομαι καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι το πλέξιμο είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

Επίσης,σας εύχομαι να περάσετε έναν ευλογημένο,όμορφο,δημιουργικό μήνα με ότι σας ευχαριστεί και να είσαστε πάντα καλά!!!

















  

6 σχόλια:

  1. Τι καταπληκτικά που είναι !!!! Σ ευχαριστούμε για τις οδηγίες που προσωπικά είναι σίγουρο ότι θα τις χρησιμοποιήσω κάποια στιγμή γιατί λατρεύω τις χειροποίητες διακοσμήσεις !!! Καλό μήνα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου,χαίρομαι που σου άρεσαν πλέκονται γρήγορα και εύκολα.Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Με βάζεις σε πειρασμό Μαρία μου να φτιάξω τα όμορφα καλαμπόκια σου. Εγώ έχω από παλιά τότε που ήταν πολύ της μόδας ένα τσαμπί σταφύλια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα...Κατερίνα μου,θα περιμένω ανάρτηση για τα σταφύλια...μια και μ'έχει πιάσει μανία με τα πλεκτά φρούτα.Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Τί χαριτωμένη δημιουργία! Μακάρι να τα κατάφερνα καλύτερα με τα πλεχτά... Φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου!!!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή