Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

 Λαμπρός φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητας και  Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος,που γεννήθηκε κι έζησε στα τέλη του 4ου αιώνα.
   Στη βρεφική του ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα.Η μητέρα του Ανθούσα αρνήθηκε κάθε πρόταση για δεύτερο γάμο κι αφοσιώθηκε στον Θεό και στην ανατροφή του υιού της.Πρόσφερε στον Ιωάννη μία επιμελημένη μόρφωση.Όταν κοιμήθηκε η μητέρα του,διένειμε τη μεγάλη περιουσία του στους πτωχούς κι αναχώρησε για την έρημο της Συρίας.
   Το 381 χειροτονήθηκε Διάκονος και μετά από δύο χρόνια χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.Η ευγλωττία του ήταν πολύ δυνατή και από το χαρακτηριστικό του αυτό έλαβε την προσωνυμία Χρυσόστομος.
   Το 398 παρά τη θέλησή του αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και αμέσως οργάνωσε ένα πολύπτυχο έργο που κάλυπτε θέματα ιεραποστολής,φιλανθρωπίας,ηθικής καθάρσεως του κλήρου και αναμόρφωσης της λατρευτικής ζωής.Αυτή η ποιμαντική δράση που ανέπτυξε σύντομα γέννησε την εχθρότητα και μα απόφαση του αυτοκράτορα πήρε το μακρύ δρόμο της εξορίας με τέρμα την Κουκουσό.
   Το 407 πήραν εντολή να φύγουν για την Πιτυούντα του Πόντου.Ύστερα από τρεις μήνες συνεχούς πεζοπορία έφτασαν στα Κόμανα του Πόντου και θέλησαν να διανυκτερεύσουν στον εκεί ναό του Αγίου Μάρτυρα Βασιλίσκου.
   Ο Άγιος Ιωάννης νιώθει ότι έφθασε το τέλος και μπροστά στο Θυσιαστήριο αφού προσευχήθηκε,σαν επωδό όλης της ζωής του ψιθύρισε: "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν".Κάνοντας το σημείο του Σταυρού έγειρε το σώμα του πάνω στην Αγία Τράπεζα και ψελλίζοντας το "Αμήν" παρέδωσε το πνεύμα του.Πάνω του τα Χερουβίμ και τα Σεραφίμ,Εξαπτέρυγα και Πολυόμματα,έτσι όπως τα ένοιωθε ο Ιεράρχης όταν λειτουργούσε,τώρα τον υποδέχονται καθώς εκείνος εξόριστος της γης ουρανοδρομεί!.

                                                    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου