Μία μεγάλη μορφή των χρόνων της Τουρκοκρατίας που ως φως φώτισε τα σκοτάδια της πικρής σκλαβιάς,"θερμαίνουσα και φωτίζουσα τους δουλεία στυγνή εζοφωμένους" υπήρξε η Οσία Φιλοθέη.
Γεννηθήκε κι έζησε μετά τα μέσα του 16ου αιώνα στην Αθήνα. Από μικρό παιδί προμήνυε τα μεγάλα μετέπειτα ενάρετα και θεάρεστα κατορθώματά της. Μαθήτευσε τα ιερά γράμματα και στα 14 χρόνια της δίχως τη θέληση της νυμφεύεται με κάποιον άρχοντα,ο οποίος αποδείχθηκε τραχύς και με την ελεεινή συμπεριφορά του την βασάνιζε. Εκείνη υπέμεινε καρτερικά τούτη τη δοκιμασία,ώσπου μετά από δύο χρόνια ο σύζυγος της πέθανε.
Τότε αφού έγινε μοναχή με το όνομα Φιλοθέη ιδρύει ένα πρωτότυπο Μοναστήρι σε μία σειρά Φιλανθρωπικών ιδρυμάτων,μεταξύ των οποίων και διάφορα εργαστήρια για να διδάσκονται οι νέες ραπτική,υφαντική,κέντημα και άλλες χρήσιμες δραστηριότητες. Επίσης ίδρυσε και σχολεία στα οποία τα παιδιά της Αθήνας μπορούσαν να λάβουν χριστιανική μόρφωση. Οι Τούρκοι που με δυσφορία έβλεπαν όλη αυτή την δράση της σε μία έφοδο που έκαναν βρήκαν εκεί τέσσερις τούρκισες να έχουν γίνει Χριστιανές. Συνέλαβαν την Οσία Φιλοθέη και κάποιες μοναχές και τις έκλεισαν στη φυλακή της Ακρόπολης,όπου συχνά τις μαστιγώνουν και τις πιέζουν να αλλλαξοπιστήσουν. Οι Αθηναίοι άρχοντες πλήρωσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό καιπέτυχαν την απελευθέρωση τους.
Η μεγάλη της φήμη προκάλεσε και το μίσος των Τούρκων,οι οποίοι τις 3 Οκτωβρίου του 1588 εισέβαλαν στην Εκκλησία, άρπαξαν την Οσία Φιλοθέη και "από τας περισσάς μάστιγας και τα τραύματα την άφησαν ημιθανή". Η θαυαμαστή Οσιομάρτυς μετά από αυτό εδέξατο το μακάριον τέλος.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου