Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ


   Το Σάββατο προ της Κυριακής τω Απόκρεω θεσπίσθηκε να αναθυμώμαστε στις προσευχές μας τους νεκρούς. Οι άγιοι Πατέρες που θέσπισαν αυτήν την τιμή για τις ψυχές των κεκοιμημένων,γνώριζαν πολύ καλά ότι τα μνημόσυνα,οι ελεημοσύνες και οι Θείες Λιτουργίες παρέχουν μεγάλη ανακούφιση στις ψυχές τους.

  Το γεγονός αυτό μας το αναφέρει ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος ύστερα από έναν διάλογο που είχε με το κρανίο ενός ειδωλολάτρη,που είχε κοιμηθεί αιώνες πριν και ο οποίος του τονισε:" Όταν προσφέρετε δεήσεις για τους νεκρούς αισθανόμαστε ανακούφιση και μεγάλη παρηγορία". Μεγάλη λοιπόν η δύναμη της προσευχής για την ψυχή των κεκοιμημένων.


Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας συνιστά: "Ας σκεφθούμε αδελφοί κάποιαν ωφέλεια για αυτούς που έφυγαν από την ζωή. Άς τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Γιατί αυτά ούτε νομοθετήθηκαν,ούτε παραδόθηκαν έτσι άσκοπα και τυχαία στην Εκκλησία του Θεού από τους σοφούς μαθητές Του.
Διαφορετικά δεν θα μας είχαν αφήσει εκείνοι την παράδοση να κάνει ευχή ο ιερέας κατά την τέλεση των φρικτών μυστηρίων για τους πιστούς που κοιμήθηκαν,άν δεν γνώριζαν ότι θα είχαν απ'αυτό πολύ κέρδος και μεγάλη ωφέλεια".
Γι'αυτό το Σάββατο των Απόκρεω αφιερώνεται στους κεκοιμημένους και η λειτουργία τελείται στην μνήμη τους,διότι εμείς οι ζώντες τους προσφέρουμε με την αγάπη μας ανακούφιση.
Όποιος συμμετέχει σε αυτά,δηλαδή σε μνημόσυνα,ελεημοσύνες και λοιπές σχετικές εκδηλώσεις,συμμετέχει και στην ανταπόδοση που παρέχει ο Θεός σε όσους δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους στους άλλους.


Σάββατο 9 Μαρτίου 2024
ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟΝ,
Των Αγίων 40 Μαρτύρων εν Σεβαστεία


ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ








1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφες οι πληροφορίες σου για την μέρα των νεκρών μας Μαρία μου. Οι αγαπημένοι ,μας όπως και εμείς όταν τους μνημονεύουμε, ξέρουν ότι δεν τους ξεχνάμε και τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας!
    Ας έχουν την αγάπη του θεού πάντα!
    Να είσαι καλά καλό σου ξημερωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή