Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

 

   Το Σάββατο της Τυρινής η Εκκλησία μας μας καλεί να θυμηθούμε όλους εκείνους,άνδρες και γυναίκες που έζησαν με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Έχουμε μπροστά μας ως ζωντανά παραδείγματα αυτούς τους Οσίους ασκητές άνδρες και γυναίκες, που έλαμψαν με τους αγώνες τους και κατανίκησαν τον προαιώνιο εχθρό του ανθρώπου. Αν μάλιστα ζητήσουμε την βοήθεια τους,μπαίνουμε με θάρρος τον πνευματικό αγώνα,προσπαθώντας όσο το δυνατόν να τους μιμηθούμε. Άσκηση βέβαια δεν είναι μοναχά η νηστεία,η αποχή από το φαγητό,αλλά και η αποχή από κάθε αμαρτία. "Τιμή γάρ νηστείας - μας τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - ουχί σιτίων αποχή,αλλ' αμαρτημάτων αναχώρησις".


Η νηστεία με άλλα λόγια αποτελεί την βάση όλων των άλλων αρετών και κυρίως της ελεημοσύνης. Γιατί,όπως μας προτρέπει ο Ιερός Χρυσόστομος,η νηστεία μας τότε έχει αξία,όταν στερούμαστε για να ελεούμε. "Νηστεύσωμεν,ίνα ελεήσωμεν".


Απομακρυνόμαστε λοιπόν λίγο - λίγο από τα λιπαρά φαγητά,που προσφέρουν την ευχαρίστηση και την απόλαυση, και προετοιμαζόμαστε με την λίγη τροφή να μπούμε στους μεγάλους αγώνες της Αγίας Σαρακοστής. 
Στέκονται πρότυπα μας οι Όσιοι ασκητές που έλαμψαν στην έρημο στερούμενοι των πάντων και κακουχούμενοι. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να μιμηθούμε την κάθε λεπτομερεία της ζωής εκείνων, αλλά να εμπνευσθούμε από την κεντρική γραμμή της πορείας τους,που σε κάθε περίπτωση είναι ρωμαλέα και μεγαλειώδης.


Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Χριστοδούλου οσ. εν Πάτμω,
Σαβίνου Αιγυπτίου,Ιουλιανού μ.


"Λουσθείτε,καθαριστείτε{με την εξομολόγηση},διώξτε τις πονηριές από τις ψυχές σας".


ΚΑΛΗ ΑΠΟΤΥΡΩΣΗ








2 σχόλια:

  1. Μαρία μου, μακάριοι όλοι εκείνοι που ακολουθούν πιστά την νηστεία και την καθαρότητα της ψυχής τους. Αλλά την σημερινή εποχή όπως λες και εσύ είναι πολύ δύσκολο για πολύ κόσμο. όμως ας μείνουμε όσο γίνεται κοντύτερα σε ότι πιστεύει ο καθένας μας!
    Καλό τριήμερο να έχουμε και καλή Σαρακοστή Μαρία μου !🧡🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Ετσι είναι Ρούλα μου! Καλή Σαρακοστή! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή