Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τραπεζομάντηλο φαγητού

   Χαίρετε!
   Μία και η χθεσινή Κυριακή,ήταν"ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ,σκέφτηκα  μαζί με την παρουσίαση της δημιουργίας μου,να μοιραστώ μαζί σας και το παρακάτω κείμενο,που διάβασα από το περιοδικό ΣΩΤΗΡ, ειλικρινά,αξίζει να το διαβάσετε .....

   Πέρασαν οι γιορτές?

   Αξιωθήκαμε και φέτος να εορτάσουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο με τις τρεις μεγάλες δεσποτικές εορτές:της Χριστού Γεννήσεως,της Περιτομής και των Θεοφανίων.Συνάμα τιμήσαμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων,τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου στην αρχή του νέου έτους,τη Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου αλλά και άλλους αγίους και δίκαιους ενδιάμεσα της περιόδου.Γεμάτες οι ημέρες από τα σωτηρία γεγονότα και τις ιερές μορφές.
   Όλα για τη δική μας λύτρωση και σωτηρία.
   Τι όμορφα που ήταν! Ποιο πολλές οι Ακολουθίες στους Ναούς μας,ποιο τακτική η συμμετοχή μας σ'αυτές.Με τους επίκαιρους ύμνους και τ'αναγνώσματα που απέδωσαν τα νοήματα των ημερών.Ατμόσφαιρα κατανυκτική μα και χαρούμενη,πανηγυρική. Κι ας ήταν φέτος "παγωμένη" η ατμόσφαιρα γύρω μας από όσα τραγικά συμβαίνουν στην εποχή και στην πατρίδα μας. Μας βοήθησαν ίσως να εορτάσουμε ποιο ουσιαστικά ,ποιο πνευματικά,ποιο αληθινά.


   "Τώρα όμως πέρασαν οι γιορτές" ακούγεται με παράπονο η φράση από τα χείλη πολλών,μικρών και μεγάλων,και μία θλίψη ζωγραφίζεται στο πρόσωπο και κυριεύει την ψυχή.
   Και τώρα? Επιστροφή στην καθημερινότητα.Στα σχολεία τα παιδιά,στις δουλειές οι μεγάλοι.Στην καθημερινότητα όλοι μας.
   Αυτό ήταν τόσο γρήγορα τελείωσαν όλα? Τόσο λίγο κράτησαν?Γιατί τόσο σύντομα να διαρκούν? Μόνο κάποιες μέρες του χρόνου?
   Πέρασαν λοιπόν οι γιορτές?
   Ναι ,οι γιορτές χρονικά πέρασαν.Διαχρονικά όμως μένουν με τα δυνατά μηνύματα τους.Οι γιορτές δεν περνούν,δεν τελειώνουν,όταν αφήνουμε να μιλούν μέσα μας τα μηνύματα τους.Η συγκατάβαση του Θεού,η ταπείνωση,η πτωχεία και η απλότητα της φάτνης,η σιωπή της Παρθένου,η Θεοφάνεια στον Ιορδάνη ποταμό....Όλα μιλούν...


   Οι γιορτές δεν τελειώνουν.Όταν μελετούμε τα γεγονότα και συνεχίζουμε να τα έχουμε στο νου μας και να σκεφτόμαστε τις ωφέλειες που προήλθαν από αυτά,τότε συγκινούμαστε και με ιερή ευλάβεια δοξολογούμε τον Θεό στην προσευχή μας. Διατηρούμε στη ζωή μας τις εορτές με τις αποφάσεις που παίρνουμε τις ημέρες αυτές,τους στόχους που θέτουμε στον καθημερινό  μας αγώνα για τη σωτηρία της ψυχής μας και αγωνιζόμαστε διαρκώς.
   Λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος: "Εκείνος που διατηρεί καθαρή τη ζωή του από κάθε ακαθαρσία και κηλίδα,εορτάζει καθημερινά,πανηγυρίζοντας πάντοτε,κι αν ακόμη δεν είναι ημέρα εορτής ούτε βρίσκεται σε ναούς μαρτύρων" Και αλλού συμβουλεύει: "Αν έχεις καθαρή τη συνείδηση ,έχεις διαρκώς γιορτή,επειδή ζεις με τις καλές ελπίδες κι ευχαριστείσαι με την αναμονή των μελλοντικών αγαθών.Όπως επίσης,αν έχεις ένοχη την συνείδηση σου κι είσαι υπεύθυνος για πολλές αμαρτίες,κι αν υπάρχουν ακόμη χιλιάδες γιορτές και πανηγύρεις,δεν θα αισθάνεσαι καθόλου καλύτερα απ'αυτούς που πενθούν".


   Στην εποχή μας παρατηρούνται από τους ειδικούς συμπτώματα καταθλίψεως σε πολλούς συνανθρώπους μας,τα οποία αυξάνονται κατά τις ημέρες εορταστικών περιόδων.Το αίσθημα της μοναξιάς τους γίνεται ποιο έντονο την περίοδο αυτή,και επιθυμούν να περάσουν σύντομα οι εορτές και να επανέλθουν στη μονότονη καθημερινότητα τους.Τι κρίμα!
   Τις εορτές μέσα στο χρόνο μας τις χαρίζει ο Θεός ως ευκαιρίες για να Τον πλησιάσουμε,να μας φέρει ποιο κοντά Του,να ανανεώνει τις δυνάμεις της ψυχής μας,να μας αναστήσει πνευματικά,αληθινά και να ανεβάσει ποιο ψηλά τη ζωή μας.Μόνο έτσι αν προσεγγίζουμε τις εορτές,δεν τελειώνουν  ποτέ και θα συνεχίζονται με την πνευματική ζωή,όπως μας διδάσκει η Αγία μας Εκκλησία.
   Ελπίζω να σας αρέσει και εσάς όσο και σε εμένα.....τώρα πάμε στην δημιουργία μου........
 

Είχα αγοράσει με το μέτρο το ύφασμα,για να φτιάξω τραπεζομάντηλο φαγητού με τις πετσέτες του!
Στην γυροβολιά του,έκανα ένα απλό γαζί στην ραπτομηχανή και στην συνεχεία χρησιμοποιήσα χρωματιστή κλωστή της πεταλούδας ,,μου πήρε δύο κούκλες και με το βελονάκι έπλεξα πάνω στο στρίφωμα,ένα πιάσιμο με πικό.

                                        

                    Οι διαστάσεις του τραπεζομάντηλου είναι περίπου 2,80 επί 1,60 εκατοστά......
                     ......και δεκαέξι πετσέτες 0,40 επί 0,40 εκατοστά!



                   Σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη,δημιουργική εβδομάδα!!!

                                                         ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


6 σχόλια:

  1. Αυτό το ύφασμα μου αρέσει πολύ ,ιδίως για τραπεζομάντηλο φαγητού. Έχει πολύ καλή υφή και δίνει πολυτέλεια στα γιορτινά μας τραπέζια. Το χρώμα που πρόσθεσες το έκανε και χαρούμενο ! Πολύ όμορφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις καλή μου Μαρία γιατί και εγώ πιστεύω ότι ουσιαστικά γιορτάζουμε κάθε φορά που έχουμε την έννοια των ανθρώπων Να είσαι καλά !! Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία Καλό βράδυ!! Ενδιαφέρον το κείμενο για να καταλάβουμε πως στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη οι γιορτές δεν είναι μια ακόμη ημέρα αργίας αλλά έχουν μια ερμηνεία και ένα βαθύτερο νόημα στη σχέση μας με το Θεό.
    Αν κατανοήσουμε τη Χάρη που μας δόθηκε κι αν τιμήσουμε "εν ψαλμοίς και ύμνοις" τότε σίγουρα ακολουθούμε το λόγο Του, σίγουρα θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
    Τα εργόχειρά σου πολύ όμορφα. Μπράβο στην υπομονή σου...Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξετρελάθηκα με την ιδέα σου Μαρία μου. Το τραπεζομάντηλο και οι πετσέτες έγιναν πολύ ωραίες και κλασσικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σου μέρα. Το κείμενο πραγματικά ενδιαφέρον. Και όντως οταν ο άνθρωπος έχει καθαρή συνείδηση γιορτάζεις συνεχώς. Και αν απλώνουμε το χέρι όπου μας χρειάζονται νοιώθουμε αληθινή γιορτή.
    Το δημιούργημά σου πολύ όμορφο. Και το χρώμα γλυκό. Έδωσε άλλη νότα στο τραπεζομάντηλο
    Καλό Σ/Κο Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή