Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΥΠΑΠΑΝΤΗ




   Μία από τις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας που αναφέρονται τόσο στο Δεσπότη Χριστό όσο και στην Παναγία μας είναι η σημερινή εορτή της Υπαπαντής,για την οποία μας μιλά ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
   Στις σαράντα μέρες μετά την γέννηση ντου Ιησού η Παναγία με τον Ιωσήφ τον έφεραν στο Ναό για να τον αφιερώσουν στο Θεό,σύμφωνα με τον Νόμο του Μωυσή και συγχρόνως να γίνει η τελετή του καθαρισμού της Θεοτόκου από τη λοχεία της.Ούτε το ένα ούτε το άλλο ήταν ανάγκη να γίνει.
   Από τι να καθαρισθεί η Θεοτόκος? Και σε ποιον να αφιερωθεί ο Θεός? Όμως έγιναν και τα δύο για να μας διδάξει την τήρηση του νόμου.Μάλιστα ο Ιωσήφ σαν φτωχός άνθρωπος πρόσφερε ό,τι όριζε ο Νόμος για να εξαγοράσει το θείο βρέφος κι ένα ζευγάρι τρυγόνια για τον εξαγνισμό της Παρθένου.
   Εκεί στο Ναό το Βρέφος υποδέχονται δύο γέροντες,ο Συμεών ο δίκαιος και η Άννα η προφήτης.
   Ο Συμεών με ευλάβεια τον πήρε στην αγκαλιά του ψιθυρίζοντας: "Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα εν ειρήνη...".
   Έπειτα στρέφεται προς την Μητέρα και προφητικά της μιλά για το πάθος του Χριστού,ότι την ψυχή της θα περάσει ρομφαία πόνου.Τούτη τη στιγμή πλησίασε και η γερόντισσα Άννα που προφητικά μιλούσε σε όλους ότι τούτο το Βρέφος την γην και τον ουρανόν στερέωσε.Επίκεντρο της μεγάλης αυτής εορτής είναι η Καλαμάτα με την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας.


                                               ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ

                              ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

4 σχόλια:

  1. Kαλό μήνα Μαρία ,όντως μεγάλη εορτή η σημερινή .Να είσαι καλά φίλη μου και ο Θεός να μας δίνει δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πραγματικά το blog σας και μοιράσατε την ιδέα πραγματικά καλά. Και πολύ όμορφα ευχάριστη διαβάσετε! ευχαριστώ που το μοιράστηκες.
    ตารางคะแนน

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας αρέσει να είσαστε καλά και να περνάτε πάντα όμορφα!!! Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!!!

      Διαγραφή