Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Ο καινούργιος χρόνος αρχίζει την πορεία του με την ευλογία ενός Ιεράρχου,του Μεγάλου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.Εκείνος ο λαμπρός αστέρας της Εκκλησίας έρχεται με την εορτή της μνήμης του κάθε Πρωτοχρονιά από τον πέρα κόσμο να μας ευλογήσει και με τους λόγους του να νουθετήσει το ποίμνιο.
Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.χ. και ήταν γιος ευσεβών γονέων,του Βασιλείου και της Εμμελείας. Σπούδασε όσο λίγοι στις μεγάλες σχολές της εποχής του και διακρίθηκε ως ρήτορας.Συνδέθηκε με μία ιερή φιλία με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και έμειναν μαζί σε όλη την ζωή τους. Σε ηλικία 40 ετών εξελέγη Επίσκοπος Καισαρείας.Ανέπτυξε ένα θαυμάσιο έργο φιλανθρωπίας.Ονομαστή έμεινε η περίφημη Βασιλειάδα. Επίσης από τη θέση αυτή αγωνίσθηκε κατά των αιρέσεων και δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση όχι μόνο με αιρετικούς έπαρχους,αλλά και με αυτόν τον ίδιο τον αυτοκράτορα.Το μεγάλο ποιμαντικό του έργο απαιτούσε πολλούς κόπους.Οι πολλές φροντίδες όμως και η ασκητική ζωή που ζούσε του έφθειραν την υγεία, ώστε την 1η Ιανουαρίου του 378 σε ηλικία 48 ετών παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.Έμειναν όμως τα συγγράμματά του,η Θεία Λειτουργία μα προπάντων έμεινε ολοζώντανη η μνήμη και η μορφή του στο πλήρωμα της Εκκλησίας,που τον ονόμασε Μέγα και Φωστήρα της Οικουμένης.

Σας εύχομαι ολόψυχα:

Το νέο έτος 2017,να είναι ευλογημένο,ειρηνικό.καρποφόρο,με υγεία,αγάπη και ευημερία!!!

9 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα ...καλη χρονια Μαρια με υγεια και ευτυχια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή,Ευλογημένη και Δημιουργική,Χρονιά με υγεία,αγάπη και ευημερία σου εύχομαι να περάσεις Νίκη μου!!!Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά Μαράκι μου!
    Με υγεία και με όμορφες στιγμές :)
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου! Πολλά φιλιά ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου, θα σε παρακαλούσα να άλλαζες κι εσύ στο blogroll σου το όνομα τού blog μου, επειδή το άλλαξα και λέγεται:"οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο". Πας εκεί που έχεις αποθηκεύσει όσα blog παρακολουθείς, βρίσκεις το "ο πιο πιστός φίλος του σκύλου", πατάς "μετονομασία", γράφεις τον νέο τίτλο, και αποθηκεύεις! Ευχαριστώ πολύ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρόνια σου εύχομαι με όλα τα καλά στου κόσμου μέσα στο σπιτικό σου!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση,δεν το γνώριζα,το κοίταξα και το τακτοποίησα,καλή συνεχεία και καλοτάξιδο,να είναι το σπιτάκι σου!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Καλή και ευλογημένη χρονιά Μαρία μου. Ο νέος χρόνος να σου φέρει όλα τα καλά του Θεού στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά,Κατερίνα μου και Καλή Χρονιά με υγεία,χαρά και κάθε ευτυχία!!!Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  5. Καλη και ευλογημενη χρονιά να έχεις Μαρία μου με υγεια με πολύ αγαπη.. και οτι καλυτερο στην καινουργια χρονια να έχεις .. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά!!! Καλή χρονιά Ρούλα μου,με υγεία,χαρά και κάθε ευτυχία!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή