Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Pumpkin

 Σήμερα,είναι του Αγίου, Απόστολου, Ανδρέα και Χρόνια Πολλά ,σ'όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες!  Επίσης,στα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι για την σημερινή μέρα,έλεγαν:πως ο καιρός ανδρειώνεται.....όντως,νοιώσαμε το κρύο που μας έρχεται στο κατώφλι του χειμώνα!  
       Είναι και η  τελευταία μέρα του φθινόπωρου,ευκαιρία να σας παρουσιάσω ένα φθινοπωρινό κηπευτικό που τα μικρά παιδιά, την μαθαίνουν μέσα από το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας,που  η κολοκύθα έγινε άμαξα για να την μεταφέρει στο παλάτι!
Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα και τα διάφορα μεγέθη της και τα σχήματα της, εκτός από διακοσμητικό στοιχείο,η κολοκύθα έχει και ωφέλιμες,θρεπτικές ιδιότητες στον οργανισμό του ανθρώπου,με ελάχιστες θερμίδες,που την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα,στην μαγειρική,αλλά και στην ζαχαροπλαστική.


Με τις βελόνες και ελάχιστο βαμβακερό νήμα,έπλεξα την κολοκύθα,για να διακοσμεί την κουζίνα μου,όλο τον χρόνο.


Ένα από τα αγαπημένα,παραδοσιακά,φαγητά του τόπου μας,είναι το κολοκύθι παστίτσιο! Ειλικρινά όποιοι το έχουν δοκιμάσει δεν μπορούν ν'αντισταθούν στην νοστιμιά του!

ΚΟΛΟΚΥΘΙ - ΠΑΣΤΙΣΙΟ
    ΥΛΙΚΑ:                                                                                    
 2 κιλά κίτρινο κολοκύθι 
1 κιλό πατάτες
Μισό κιλό,κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι του τσαγιού,λάδι
    6 κουταλιές της σούπας,αλεύρι
Αλάτι - πιπέρι
Δυόσμος
Μαιντάνος
Επιλεκτικά αν θέλουμε μία κόκκινη καυτερή πιπεριά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Από την προηγούμενη μέρα,καθαρίζουμε το κολοκύθι,το πλένουμε και το κόβουμε σε φέτες,όπως ακριβώς κόβουμε τις τηγανίτες πατάτες.Στην συνεχεία το αλατίζουμε και το βάζουμε σ'ένα τρυπητό και τ'αφήνουμε όλη την  νύχτα να στραγγίξει,για να φύγουν τα νερά του.
Την επόμενη μέρα,καθαρίζουμε τις πατάτες,τις πλένουμε,τις κόβουμε σε ρόδελλες,τις αλατίζουμε ελαφρά,βάζουμε λίγο πιπέρι,τις ανακατεύουμε και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Κατόπιν παίρνουμε το στραγγισμένο κολοκύθι,το τοποθετούμε σε μία μεγάλη λεκάνη,βάζουμε το κρεμμύδι μας,κομμένο σε φέτες,τον δυόσμο,τον μαϊντανό,ψιλοκομμένα και επιλεκτικά την κόκκινη πιπεριά,αν το προτιμάμε καυτερό,το πιπέρι,το μισό λάδι,τ'ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και το ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες,μέσα στο ταψί.Με το κουτάλι ρίχνουμε που και που αλεύρι σ'όλη την επιφάνεια του ταψιού,κατόπιν ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι,που μας έμεινε για να κάνει κρούστα.
Εδώ,είναι έτοιμο για τον φούρνο.......


....το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο,ώσπου να ψηθεί και να μείνει μόνο με το λάδι του. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο έχει την ίδια νοστιμιά,συνοδευόμενο μ'ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί!


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Σας εύχομαι καλό χειμώνα,καλό και ευλογημένο μήνα,να είσαστε πάντα καλά και να περνάτε όμορφα!!!





3 σχόλια:

  1. Πολυ νόστιμο συνταγή Μαρια μου !!!
    καλο μηνα να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααα φαίνεται ότι θα είναι πολύ νόστιμο.... θα το κάνω γιατί και η κολοκύθα μας αρέσει και δεν το έχω και ξανά ακούσει. Σ ευχαριστούμε πολύ και καλό μήνα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα τώρα να δεις σύμπτωση, μιας κι έχω κολοκύθα στο σπίτι κι εσύ μου έδωσες ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο για να την αξιοποιήσω. Όσο για τον καιρό, πραγματικά ανδρειώθηκε. Καλό και δημιουργικό μήνα σου εύχομαι. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή