Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ


   Ένας από τους τελευταίους Καππαδόκες Αγίους που έζησε στις μέρες μας είναι και ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης. Γεννήθηκε και έζησε στα Φάρασα της Καππαδοκίας λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή.                                                                                                        
Ήταν Ιερομόναχος και εκτός από τα ιερατικά του καθήκοντα δίδασκε και στα παιδιά τα ιερά γράμματα. Αφ' ότου πήγε πεζός να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους,ο κόσμος τον ονόμασε Χατζή-Εφεντή. Απέκρυπετε τις αρετές του υποκρινόμενος εξάψεις οργής προκειμένου να αποφύγει την εκτίμηση των ανθρώπων.Όταν η θαυματουργική του όμως δύναμη γεννούσε τον θαυμασμό,απαντούσε αυστηρά:"Ε!τι θαρρείτε,πως είμαι άγιος?Αμαρτωλός είμαι,χειρότερος από σας.Δεν βλέπετε,ακόμη και τον θυμό μου δεν μπορώ να συγκρατήσω.Ο Χριστός κάμνει τα θαύματα που βλέπετε.Εγώ τα χέρια μου μόνον υψώνω και τον παρακαλώ!".
Όντως όταν ύψωνε τα χέρια του για να ικετεύσει υπέρ κάποιου άλλου έμοιαζε ότι έπιανε τον Χριστό από τα πόδια και τον άφηνε,πάρα μόνο όταν η δέηση του είχε πλέον εισακουσθεί.
Με το χάρισμα της προορατικότητας ο πατήρ Αρσένιος προείπε από πολύ νωρίς τον ξεριζωμό των Ελλήνων και οργάνωσε την αναχώρηση των κατοίκων από τα Φάρασα.
Όταν έφθασε εκείνη η ώρα,ο Γέροντας μπήκε επικεφαλής του ποιμνίου του σαν άλλος Μωυσής για την μεγάλη έξοδο.Βαδίζοντας με τα πόδια εν μέσω απειλητικών Τούρκων έφθασαν στη Μυσρίνα και τέλος στην Ελλάδα.Όπως είχε προγνωρίσει,μετά από σαράντα ημέρες κοιμήθηκε σε ένα νησί,στην Κέρκυρα,και κλείνοντας τα  ματιά είπε:"Την ψυχή,την ψυχή να φροντίζετε!" και έπειτα έκλεισε τα μάτια για πάντα.
Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης υπήρξε ο τελευταίος στη σειρά των Οσίων της Καππαδοκίας που δοξάσθηκε στις μέρες μας από τον Θεό για να μας πείσει ότι και σήμερα αναδεικνύονται Άγιοι καθ'όλα όμοιοι με τους παλαιούς.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



1 σχόλιο:

  1. αγαπημενος ...........ακολουθω την συμβουλη του για τους ψαλμους...ενας σε καθε περιπτωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή