Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

   Μέσα στο φως και τη χαρά της Αναστάσεως,κατά τη διάρκεια της Διακαινησίμου εβδομάδος,την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει ως μία ημέρα,οι πιστοί εορτάζουμε και ευφραινόμαστε αγαλλόμενοι.
   Και για να μας αυξήσει ακόμα περισσότερο τη χαρά η μητέρα μας Εκκλησία,όρισε μία ημέρα αυτής της εβδομάδος να εορτάζεται ιδιαιτέρως η Υπεραγία Θεοτόκος,η Ζωοδόχος,ή όπως την ονομάζει ο ιερός Συναξαριστής, Ζωηφόρος Πηγή.


Για το θαύμα της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχουν δύο εκδοχές: Κατά την πρώτη,ο μετέπειτα αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ,όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη,συνάντησε στην Χρύση Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό.Ψάχνοντας για νερό,μία φωνή του υπέδειξε την πηγή.Πίνοντας ο τυφλός και βάζοντας λάσπη στα μάτια του θεραπεύτηκε.Όταν αργότερα ο Λέων έγινε αυτοκράτορας,του είπε η προφητική φωνή πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μία Εκκλησία.Πράγματι ο Λέων έχτισε μία μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμήν της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο,τον οποίο και ονόμασε "Πηγή".
Η δεύτερη,που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος,τοποθετείτε στις αρχές του 6 ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό.Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ'ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο,νερά και δένδρα.Εκεί,σαν σε όραμα,είδε ένα μικρό παρεκκλήσι,πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μία πηγή."Είναι η πηγή των θαυμάτων"του είπαν.Εκεί με τα υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία,έχτισε ένα μοναστήρι όπου γίνονταν αναρίθμητα θαύματα. Από εδώ διαδόθηκε ο εικονογραφικός τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του "Μπαλουκλί".Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ'έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας.


Μορφές από το μικρό Συναξάρι{Ιωάννας Δ. Κατσούλα}

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου