Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

"Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία"

 Ήταν όπως όλες οι άλλες νύχτες καμιά διάφορα.Τα άστρα ελαμπύριζαν από ψηλά,το φεγγάρι έκανε το αιώνιο δρομολόγιο του γύρω από τη γη.Τα νυχτοπούλια έλεγαν το κλαψιάρικο και μονότονο τραγούδι τους,τα σκυλιά γάβγιζαν,οι βοσκοί εφύλαγαν στο βουνό τα πρόβατα τους κανένα ξεχωριστό σημάδι πως κάτι πρόκειται να γίνει αυτήν την νύχτα.Καμιά ετοιμασία,καμία προαίσθησις.
  Οι άρχοντες,οι πλούσιοι και μεγαλόσχημοι της γης ήσαν βυθισμένοι στις ατελείωτες μέριμνες και απολαύσεις τους.Οι υπόλοιποι,κουρασμένοι  και αποσταμένοι από τον μόχθο της ζωής,εκοιμούντο τον ύπνο της σκληρής βιοπάλης.
   Η γης είχε "απ'άκρου εις άκρον" νύχτα,μεσάνυχτα αδιαφορίας και αγνοίας!
   Όμως ο ουρανός είναι ανάστατος! Ο αγγελικός κόσμος,Αρχές,Εξουσίες,Κυριότητες,Θρόνοι,Χερουβείμ,Σεραφείμ,Τάγματα και στρατιές αγγέλων και αρχαγγέλων φτερουγίζουν ακατάπαυστα σκιρτούν από χαρά,από θάμβος και έκπληξη!      
   Πανήγυρις πανηγύρεων!Τι βλέπουν κάτω στη γη?Μυστήριον μέγα και παράδοξον!
   Τον Δυνατό?
   Τον Προαιώνιο Λόγο?
   Τον Άναρχο Υιό του Θεού νήπιο?! " Έν φάτνη εσπαργανωμένον? " ! Θεέ και Κύριε!
   Ασυγκράτητος δοξολογία ξεσπά από τα ασώματα χείλη των Άνω Δυνάμεων.Ουράνιοι τόνοι,παναρμόνιες αρμονίες δονούν τους αιθέρες.
   Επάνω από το σπήλαιο της Βηθλεέμ οι αγγελικές άρπες τονίζουν τον γλυκύτερο ύμνο,που άκουσε ποτέ η γης.
   Ξεχωρίζουν καθαρά τα λόγια του.Ύμνος προς τον Ύψιστο,δοξολογία προς την άπειρο συγκατάβαση,προς τον Σαρκωθέντα Λόγο,τον Άρχοντα της ειρήνης!



   "Δόξα έν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη έν ανθρώποις ευδοκία" [Λουκ.β΄14],λένε και ξαναλένε μελωδικά,συναρπαστικά οι ουράνιες δυνάμεις.                                                                                         
  Δόξα ας είναι στον Θεό,που είναι το φως,που έκαμε το φως το υλικό που τώρα στέλνει στον κόσμο το πνευματικό φως,το αληθινό φως "το φως του κόσμου".
   Δόξα ας είναι στ' όνομα Του το ένδοξο,στα ύψιστα μέρη του ουρανού από τους εκεί κατοικούντας αγγέλους,και στη γη,που είναι ταραγμένη από την αμαρτία και τα βίαια πάθη της,ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη,γιατί ο Θεός εξεδήλωσε τώρα λαμπρά την εύνοια και ευαρέσκεια του στους ανθρώπους με την αννθρώπιση του Υιού του.
   Και ο ύμνος αυτός,οι αρμονίες αυτές οι αγγελικές,που δονούν ουρανό και γη,είναι 
                                  ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!
   Οι ουράνιες καμπάνες,που τώρα πια χτυπούν πανηγυρικά,χαρμόσυνα,αρμονικά,αγγελικά,όχι για να προαναγγείλουν,αλλά για να αναγγείλουν την "επί γης ειρήνη",την επί γης σωτηρία,την ενανθρώπησι του Θείου Λυτρωτή.
   Όχι για να ετοιμάσουν πια,αλλά για να διακηρύξουν,πως οι προσδοκίες ετελείωσαν,πως οι προφητείες εξεπλήρωθησαν,πως ο Αναμενόμενος ήρθε,πως ο Χριστός εγεννήθηκε.
   Εφρύαξαν οι δαίμονες,ο όφις ο αρχαίος εστέναξε  εχόρευσανι οι άγγελοι,εόρτασαν  τα ουράνια,εσκίρτησε η γης.
   "Χριστός γεννάται,δοξάσατε. 
    Χριστός έξ ουρανών απαντήσατε.
    Χριστός επί γης υψώθητε.
    Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη,και έν ευφροσύνη ανυμνήσατε λαοί..." [Γρηγόριος Θεολόγος].
   Ο πανανθρώπινος πόθος είναι πια πραγματικότης,η μεγαλύτερη πραγματικότης που εγνώρισε ποτέ ο κόσμος.Γεγονός μέγα,το μεγαλύτερο γεγονός ου είδε ποτέ η γης.
   "Ας αργήσουν πλέον οι λύχνοι τη του ηλίου παρουσίας,ας σχολάση ο νόμος,και οι προφήται ας κατασιγάσουν,της αληθείας αναφανείσης" [Μ.Βασίλειος].
   Η Παρθένος Μαρία "έτεκε τον Υιόν αυτής τον πρωτότοκον και εσπαργάνωσεν αυτόν και ανέκλινεν αυτόν έν τη φάτνη" [Λουκ.β΄7].
   Ελάτε ένθη και λαοί να τον δήτε!



Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ!
  Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Οι καμπάνες των Χριστουγέννων" του Αρχιμ.Χαρίτωνος Πνευματικάκι.  
                                                       ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
                                   ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
  
   
   
   

  

                   
 

2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Μαρία μου να χαίρεσαι την οικογένεια σου.Σου ευχομαι η γέννηση του Χριστού μας να σου φέρει ότι καλό και όμορφο στο σπιτικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και καλά, Μαρία! Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου και με το καλό ο νεος χρόνος να σου φέρει ό,τι καλλίτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή